Brandpreventieweken 2016

Geplaatst op: 3 oktober 2016

Begin oktober gaan de brandpreventieweken weer van start. Ook in de regio Rotterdam-Rijnmond besteed de brandweer hier aandacht aan. Peter Schuurmans is regionaal coördinator ‘Veilig Leven’ bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en weet precies wat er deze weken gaat gebeuren.

Wat zijn de brandpreventieweken?

peter

Peter Schuurmans

“Vroeger was er sprake van de ‘brandpreventieweek’, tegenwoordig hebben we het over de brandpreventieweken. Dit jaar is er gekozen voor het thema ‘Hé, doe de deur dicht’. Ook staat dit jaar het plaatsen van hoorbare rookmelders centraal.  Wij doen vanuit Brandweer Rotterdam-Rijnmond eigenlijk het hele jaar door aan brandpreventie. Zo doen we veel woningchecks bij de mensen thuis. We geven dan advies en hangen rookmelders op, in samenwerking met de gemeente of een woningcorporatie. Vanwege de nu nog lopende cao-acties verwacht ik niet dat de brandweer massaal op pad gaat, maar we gebruiken deze maand om het thema bij woningcorporaties en gemeentes aan te kaarten.”

Dit jaar is het thema ‘Hé, doe de deur dicht’, over het sluiten van binnendeuren. Waarom is dit een belangrijk thema?

“Door binnendeuren dicht te houden, ga je het verspreiden van rook tegen. Als er bijvoorbeeld brand is in de woonkamer, dan vormt zo’n gesloten deur een ‘compartiment’. De rook blijft dan in de woonkamer. Zo kun je als bewoner veilig via andere ruimtes vluchten. Zeker als je een werkende rookmelder hebt, kun je tijdig vluchten en snel de brandweer alarmeren. Dit alles zorgt er voor dat wij sneller ter plaatse zijn en schade kunnen beperken. Doe dus altijd de binnendeuren dicht als je gaat slapen.”

Rookmelders staan ook dit jaar weer centraal in het thema. Iedereen heeft toch inmiddels wel zo’n ding in huis hangen, zeker?

“Helaas niet. Landelijke cijfers geven aan dat in 70% van de woningen een rookmelder is geplaatst. Als ik kijk naar mijn eigen ervaring, vermoed ik dat dat percentage in werkelijkheid lager ligt, in ieder geval in onze regio. Er is natuurlijk een verschil tussen een rookmelder en een werkende rookmelder. Daarom hameren we ook dit jaar weer op de rookmelder. Rookmelders redden echt levens, we zien er regelmatig weer voorbeelden van voorbijkomen.

Woningcheck Brandveiligheid bij senioren.

Woningcheck Brandveiligheid bij senioren.

Als brandweer richten we ons vooral op de woningen die voor 2003 gebouwd zijn. Nieuwere woningen zijn namelijk – in lijn met het bouwbesluit – standaard voorzien van een rookmelder die aangesloten is op het lichtnet. In de woningen waar dit niet het geval is, treffen we vaak de seniore doelgroep aan. Senioren zijn kwetsbaar en minder zelfredzaam als er brand ontstaat. Vroeg constateren van rook, met behulp van een rookmelder, is daarom essentieel. We doen daarom bijna 6000 woningchecks per jaar en maken afspraken met woningcorporaties. We maken dus meters, maar we zijn er nog lang niet”

Dus: deuren dicht en rookmelders plakken. Zijn we er dan?

“Bijna. Als de rookmelder eenmaal hangt, onderhoud hem dan ook. Het is goed om er af en toe even een stofzuiger overheen te halen. En test hem, liefst iedere maand. Als je ons volgt op rijnmondveilig.nl of via Twitter of Facebook, dan geven we iedere eerste maandag van de maand een seintje: test je rookmelder!

Verder delen we deze maand deurhangers uit. Die kunnen mensen – vooral senioren – binnen ophangen, zodat ze niet vergeten de deuren te sluiten als ze gaan slapen. Wie een deurhanger wil ontvangen, kan bellen op het informatienummer van de brandweer: 0900-8387. Dat kan uiteraard ook bij andere vragen over brandpreventie. Of kijk even op onze pagina Veilig Leven. Als laatste kan ik de woningcheck-app aanbevelen; hiermee kan je jouw eigen woning checken op het gebied van brandveiligheid (te verkrijgen in de App Store of in op Google Play).”

Kijk voor nog meer veiligheidstips van Peter en zijn collega’s op de pagina Veilig Leven.

veiligleven