Verspreiding van jodiumtabletten in de regio Rijnmond

Geplaatst op: 3 oktober 2017

De Rijksoverheid wil dat Nederland zo goed mogelijk is voorbereid op een eventueel ongeval met een kernreactor (een stralingsincident). De kans op een kernongeval is zeer klein. Kernreactoren moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen. Omdat kernongevallen zich niet aan landsgrenzen houden, heeft Nederland de zones aangepast waarbinnen mensen over jodiumtabletten moeten beschikken. De overheid verspreidt vanaf 10 oktober 2017 jodiumtabletten aan bepaalde groepen mensen die tot 100 km rond een kernreactor wonen. De verspreiding van tabletten duurt naar verwachting twee weken. Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt.

Tot nu toe waren de tabletten op één plek in Nederland opgeslagen. Door de jodiumtabletten vooraf te verspreiden komen deze bij de mensen thuis te liggen. De jodiumtabletten zijn dan direct beschikbaar voor de mensen die baat hebben bij de beschermende werking ervan. Ten tijde van een kernongeval hoeven de jodiumtabletten dan niet meer door de hulpdiensten te worden verspreid. Het is bij een kernongeval niet altijd en voor iedereen nodig om jodiumtabletten te slikken. Het is dus belangrijk om te wachten op de instructies van de overheid voordat ze worden ingenomen. Dan zal de overheid specifiek adviseren door wie en wanneer de jodiumtabletten moeten worden ingenomen.

Wie ontvangen in de regio Rotterdam-Rijnmond jodiumtabletten?

De regio Rotterdam-Rijnmond valt binnen de 100 km zone rondom kerncentrales Borsele en Doel. Daarom ontvangen in de alle Rijmmondgemeenten kinderen tot 18 jaar de jodiumpillen per post. Dit is per huishouden één doosje met tien tabletten.

 

Zwangere vrouwen

De overheid adviseert zwangere vrouwen van alle leeftijden die hemelsbreed binnen 100 kilometer van een kerncentrale wonen, om ook over jodiumtabletten te beschikken. Daarmee kunt u uw ongeboren kind beschermen. Bent u zwanger? Dan kunt u vanaf 9 oktober 2017 de jodiumtabletten kopen bij apotheek en drogisterij, tegen een adviesprijs van €2,95.

 

Wat doet de overheid bij een (dreigend) kernongeval? 

Het innemen van jodiumtabletten is één van de maatregelen die de overheid kan nemen als een ernstig ongeluk met een kernreactor plaatsvindt. De maatregelen verschillen per situatie. Daarbij kijkt de overheid onder meer naar de ernst van het ongeval, het vermogen van de kernreactor, de windrichting en het soort straling. Zo kan de overheid:

  • mensen in een bepaald gebied adviseren om jodiumtabletten in te nemen;
  • besluiten tot evacuatie van een bepaald gebied (tot 10 kilometer rondom een kerncentrale);
  • mensen vragen binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten;
  • voedsel- en drinkwatermaatregelen treffen. Bijvoorbeeld een oogst- of slachtverbod om te voorkomen dat er besmet vlees of groente op de markt komt.

De overheid geeft informatie over de maatregelen via de calamiteitenzender ( Radio Rijnmond 94.3 FM) of televisie (NOS), uw mobiele telefoon (NL Alert) en rijnmondveilig.nl.

 

Meer informatie over jodiumtabletten

Meer informatie over de verspreiding van jodiumtabletten vindt u op

www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl

 

Heeft u nog meer vragen bel dan het publieksinformatienummer 1400

WhatsApp:  06-55001400

Twitter: @rijksoverheid.nl

 

Meer informatie kernongevallen

Meer informatie over kernongevallen en straling vindt u op www.autoriteitnvs.nl