5 kleuren van natuurbrandcodes terug naar 2 fases

Geplaatst op: 5 april 2018

De brandweer en natuurorganisaties hebben afscheid genomen van de vijf kleuren lichtgroen, groen, geel, oranje en rood om aan te geven in welke risicofase de kans op natuurbrand zich bevindt. In de plaats daarvan zijn er nog maar twee ‘fasen’.

De boodschap is eenvoudig: Fase 1 is zoals altijd: wees voorzichtig met vuur in de natuur (regulier risico). Zodra een gebied in fase 2 zit (extra alert), voeren hulpdiensten en natuurbeheerders extra controles uit, zoals luchtsurveillance in sommige provincies. In deze fase vragen we inwoners en recreanten extra alert te zijn op het ontstaan van brand. En de brand zo snel mogelijk te melden via het alarmnummer 1-1-2. Ook geldt in deze fase in veel gevallen de ontheffing op stookverboden niet meer.

Waarom deze aanpassing
De verschillende codes werkten verwarrend en in de vijf kleuren zaten maar twee verschillende ‘boodschappen’ voor het publiek. De ene boodschap gold voor de kleuren lichtgroen, groen en geel; de andere voor de kleuren oranje en rood. Dit besluit is genomen door de brandweer van de betreffende veiligheidsregio’s, samen met natuurbeheerders, -eigenaren en ondernemers.

Verwarring met weeralarmen
Daarnaast gaven termen als ‘code oranje’ of ‘code rood’ het beeld dat het in de natuur heel gevaarlijk zou zijn en dat het erg risicovol zou zijn om de natuur in te gaan. Dit was nooit de bedoeling van de kleuren. Dat dit beeld is ontstaan, komt onder andere door de weeralarmen van het KNMI.

Rijnmond volgt Zeeland
De nieuwe fases zijn ook te zien op  www.natuurbrandrisico.nl. Voor de regio Rotterdam-Rijnmond geldt altijd hetzelfde risico als voor de regio Zeeland.