Besluit aanvraag demonstratie Viruswaanzin

Geplaatst op: 25 juni 2020

De voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft besloten dat de demonstratie Viruswaanzin geen doorgang kan vinden. De demonstratie is aangemeld voor zondag 28 juni 2020 van 13:00 – 17:00 uur op het Stadhuisplein voor 50.000 deelnemers.

Hieronder volgt een korte samenvatting waarom deze demonstratie geen doorgang kan vinden:

 • Ongeschiktheid locatie en te verwachten aantallen deelnemers
  De locatie Stadhuisplein is onder normale omstandigheden niet geschikt om dergelijke aantallen demonstranten te faciliteren, laat staan in een situatie waarbij deelnemers ook nog de 1,5 meter afstand tot elkaar moeten kunnen houden. Dit brengt risico’s voor verspreiding van het coronavirus met zich mee.
 • Aanzuigende werking op risicovolle groepen
  De verwachting is dat er groepen voetbalsupporters op de demonstratie af komen en zij een risico voor de openbare orde en veiligheid kunnen zijn.
 • Onvoldoende vertrouwen in organisator, beperkt informatiebeeld en korte voorbereidingstijd
  De organisator laat in het midden wat de concrete plannen zijn voor de demonstratie, ook ten aanzien van de programmering. De organisator heeft in verschillende steden een kennisgeving voor een demonstratie gedaan. Hierbij zijn de signalen ontvangen dat de organisator pas definitief de demonstratielocaties doorgeeft ‘als de ambtenaren op vrijdag naar huis zijn’.
 • Eerdere ervaringen en gebeurtenissen: snelle en omvangrijke mobilisatie
 • Het verloop van de demonstratie van afgelopen zondag op het Malieveld laat zien dat er een zeer snelle en omvangrijke mobilisatie kan plaatsvinden.
 • Een beperking in bijvoorbeeld het aantal deelnemers of een andere locatie is ontoereikend gezien risico’s.

Bovenstaande risico’s maken dat het laten plaatsvinden van deze demonstratie onverantwoord is. De voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond acht het dan ook noodzakelijk de demonstratie te verbieden. Het volledige besluit is hier te lezen (PDF).

Deel dit bericht