Twee gewonden in Schiedam door vlam in de pan

Geplaatst op: 15 augustus 2017

Bij een keukenbrand in Schiedam zijn maandagavond twee mensen gewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht. Ze hebben brandwonden opgelopen. Ze probeerden een brandende pan te blussen met water, waarna er waarschijnlijk een flinke steekvlam ontstond.

Vlam in de pan komt vaak voor en dan is juist handelen van groot belang. Gebruik nooit water om een vlam in de pan te blussen en ga niet met de pan aan de wandel. Terwijl dat misschien wel je eerste reactie zou zijn. Niet doen dus. Zorg altijd dat je een passende deksel op het aanrecht hebt liggen waarmee je de pan kunt afdekken.

Waarom slaat de vlam in de pan? 
Vlam in de pan ontstaat doordat hete (kokende) olie of boter overkookt, met de vlam onder de pan in contact komt en in brand vliegt. Ook kan de olie zelf in brand vliegen als de zelfontbrandingstemperatuur van ongeveer 315 °C wordt bereikt. Dat geldt niet alleen voor een frituur, maar voor elke pan waar olie in verhit wordt. Ook een koekenpan.

Waarom en hoe je de pan moet afdekken
Zonder zuurstof geen vuur. Door de pan af te dekken, verbruikt het vuur de zuurstof die zich nog in de pan bevindt en zal dan doven. Je kunt de pan afdekken met een deksel, een bakplaat of stevig dienblad. Houd deze als een schild voor je, zet eerst de onderzijde op de rand van de pan en duw de vlammen met de deksel terug. Als je tijd hebt bedek dan je handen of trek ovenhandschoenen aan.

Laat de pan staan
Ga niet met de pan aan de wandel. Je kunt struikelen of de brandende vloeistof kan over de rand van de pan klotsen en stevige brandwonden veroorzaken.

Twee mensen gewond na vlam in de pan

Deel dit bericht