Bouw noodhospitaal besmeurde vogels begonnen

Geplaatst op: 25 juni 2018

Nieuwsbericht – Gepubliceerd op: 25 juni 2018- Laatste update: 25 juni 2018 18:16 uur

Rijkswaterstaat is in de vroege ochtend van 25 juni 2018 begonnen met de bouw van een noodhospitaal in Hoek van Holland voor vogels die besmeurd zijn geraakt met stookolie.

Opbouw tijdelijk noodhospitaal bij Maeslantkering voor besmeurde vogels

De tijdelijk opvanglocatie biedt ruimte aan ongeveer vijfhonderd vogels. Rijkswaterstaat werkt er met man en macht aan om de eerste vogels zo snel mogelijk te kunnen opvangen. Volg onze liveblog schoonmaakactie haven Rotterdam voor actuele ontwikkelingen.

Extra noodopvang door capaciteitstekort Vogelklas Karel Schot

In het noodhospitaal worden de vogels schoongemaakt en verzorgd. De tijdelijke opvanglocatie wordt momenteel opgebouwd op het parkeerterrein van de Maeslantkering. De opvang van de vogels wordt verzorgd door specialisten van Sea Alarm en Son-Respons. Zij worden bijgestaan door gespecialiseerde vrijwilligers.

Rijkswaterstaat levert de extra opvanglocatie, omdat Vogelklas Karel Schot (waar de vogels momenteel worden opgevangen) onvoldoende capaciteit heeft om alle besmeurde vogels te kunnen opvangen. In de Vogelklas Karel Schot zitten momenteel al zo’n 240 zwanen, bij diverse dierenasielen zitten er nog eens 90. Deze vogels blijven in principe daar.

Alle vogels worden gestabiliseerd en vervolgens gerevalideerd. Dit laatste houdt in dat ze worden schoongemaakt en dat ze worden geholpen met aansterken, alvorens ze weer worden uitgezet in de natuur.

Botsing met olietanker

De stookolie is afkomstig van een olietanker die zaterdag in de Rotterdamse haven tegen een steiger botste. Hierdoor is 200 ton stookolie in de Derde Petroleumhaven in het water gestroomd. Een klein deel is ook via de Nieuwe Waterweg naar Hoek van Holland gedreven. Meer dan achthonderd vogels, vooral zwanen, zijn besmeurd geraakt met de olie. Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf Rotterdam coördineren de schoonmaakactie.

Liveblog schoonmaakactie haven Rotterdam

Volg de laatste stand van zaken met betrekking tot de bouw van het noodhospitaal, het wel en wee van de vogels en het opruimen van de haven in onze Liveblog schoonmaakactie haven Rotterdam.

Deel dit bericht