Brandweervrouw, maar ook mama!

Geplaatst op: 12 mei 2019

Annette Romp is 37 jaar en ze werkt 11 jaar bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond als brandweervrouw. 11 jaar geleden koos ze voor dit beroep omdat er veel afwisseling in zit. Er is geen enkele dag of nacht hetzelfde. Annette heeft geen ‘9 tot 5 mentaliteit’. Sinds een aantal maanden is Annette naast brandweervrouw ook mama, vandaag is haar eerste moederdag.

Ready, set, go!

”Bij de brandweer wordt je voor van alles opgeroepen, natuurlijk voor brand, maar ook voor het verlenen van assistentie aan de ambulance of politie, reanimatie, opsluitingen en auto’s die op elkaar zijn gebotst.

Om bij de brandweer te kunnen moet je fysiek aan bepaalde eisen voldoen, hier vindt een jaarlijkse test voor plaats. Bij deze test komen verschillende onderdelen langs, die zowel je fysieke als mentale gesteldheid testen. Tijdens het werken wordt veel gesport om fysiek in goede conditie te blijven.

Als je bij de brandweer werkt, moet je een echte teamplayer zijn. Dit is van belang tijdens de uitruk, maar ook daarbuiten als je op de kazerne verblijft met z’n allen. Op de kazerne praat je na met z’n allen na afloop van een heftig incident”.

Karaktereigenschappen

”Je moet tegen de mentaliteit van de brandweer kunnen. Het is namelijk een mannenwereld, dat betekent dat je af en toe een beetje een dikke huid moet hebben. Het werk bij de brandweer vraagt om sociale vaardigheden en doorzettingsvermogen. Je komt vaak in situaties terecht waarbij de oplossing niet voorhanden ligt en je als team dus creatief moet zijn”.

Tips voor moeders die bij de brandweer willen

Annette is sinds 10 maanden moeder. Haar kindje is al een keer langs geweest op de kazerne, maar die krijgt er nog niet zoveel van mee.

”Als je van afwisseling houdt, is dit zeker het beroep waar je moet zijn. Als moeder is het soms wel lastig plannen, want mijn werk vraagt van het kinderdagverblijf veel flexibiliteit, dat is niet altijd mogelijk en daar hangt een prijskaartje aan. Het is dus belangrijk om thuis alles goed te plannen als je dit werk combineert met moederschap.” 

 

Deel dit bericht