CO, een sluipmoordenaar

Geplaatst op: 24 januari 2019

Het is winter. Dat is nu ook te merken aan de temperatuur. En als we de meteorologen mogen geloven, houdt het nog even aan. De kachel wordt flink gestookt en we houden ramen gesloten vanwege de kou. Daarmee neemt het risico op CO-ongevallen helaas alleen maar toe. Cijfers tonen aan dat februari één van de meest risicovolle maanden is wat betreft CO-ongevallen. Daarom is het zo belangrijk dat je een CO-melder plaatst, alleen die kan je tijdig waarschuwen voor het giftige CO. Bij de ongevallen die nu plaatsvinden ziet de brandweer nog te vaak dat er geen CO-melder aanwezig is. In de huizen waar hij wel hangt blijkt hij nog vaak op de verkeerde plaats te hangen.

Onderstaande video laat je alles zien wat je moet weten over CO. Hieronder kan je alles nog even rustig teruglezen.

 

Wat is CO?

Koolmonoxide, aangeduid met CO, wordt ook wel koolstofmonoxide genoemd. Het is een kleurloos, smaakloos, reukloos en giftig gas. Let op: het gaat hier om CO (koolmonoxide) en niet om CO2 (kooldioxide of koolstofdioxide). CO wordt uitgestoten als onderdeel van een warme gasmix en daardoor heeft het de neiging op te stijgen tot het afkoelt. Dit in tegenstelling tot CO2, dat zwaarder is dan lucht en zakt.

Hoe en waarom ontstaat CO?

Koolmonoxide kan ontstaan bij slecht onderhouden of slecht functionerende installaties zoals geisers, kachels en cv-installaties. Daarnaast kunnen andere situaties zorgen voor de aanwezigheid van koolmonoxide in een woning, zoals gescheurde, losgekoppelde, verroeste of gecorrodeerde afvoerpijpen, gescheurde gemetselde schoorsteenkanalen of een foutieve installatie van toestellen die brandstof gebruiken. CO ontstaat wanneer er onvolledige verbranding plaatsvindt van organische brandstoffen zoals olie, aardgas, benzine en hout. Onvolledige verbranding is het gevolg van een zuurstoftekort bij verbranding. Altijd ventileren is dus super belangrijk!

Het lijkt net griep

De verschijnselen van een CO-vergiftiging lijken op die van een griepje. We hebben het dan over: hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid en versnelde hartslag. Duidelijkheid of het griep of gif is, kan alleen een koolmonoxidemelder brengen. Koolmonoxide kun je zélf niet ruiken of zien. Een koolmonoxidemelder waarschuwt je bij een te hoge hoeveelheid koolmonoxide. Naast het plaatsen van een koolmonoxidemelder is het verstandig om het verbrandingstoestel in huis jaarlijks te laten controleren door een erkend vakman en je huis continu goed te ventileren.

 

Hoe voorkom je het?

  • Laat 24 uur per dag en 7 dagen per week een rooster open of een raam op een kiertje.
  • Laat het verwarmingstoestel zoals CV-ketel of kachel minimaal één keer per jaar door een gecertificeerd vakman controleren. Ook in nieuwbouwwoningen is dit belangrijk. Niet alleen oude toestellen kunnen problemen veroorzaken.
  • Zorg voor je eigen veiligheid en plaats een koolmonoxidemelder, in ieder geval in de ruimte van het verwarmingstoestel of de open haard. Hier vind je een lijst met goedgekeurde melders.

Waar hang je de CO-melder op?

CO wordt uitgestoten als onderdeel van een warme gasmix en daardoor heeft het de neiging op te stijgen tot het afkoelt. Dit in tegenstelling tot CO2, dat zwaarder is dan lucht en zakt. Er zijn verschillende ophanginstructies voor verschillende ruimtes. Check de ophanginstructies hier. In dit handige filmpje krijg je ook nog een goed overzicht van alle bovenstaande informatie en de ophanginstructies.