Controlebericht NL-Alert op 7 december

Geplaatst op: 6 december 2015

Op maandag 7 december rond 12.00 uur zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland, gelijktijdig met de maandelijkse sirenetest. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen nagaan of hun mobiel goed is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat mensen niets hoeven te doen.

Steeds meer mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen moet je dit zelf doen. Ga daarom nu naar de NL-Alert instelhulp en stel je mobiel in.

Informeren

Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie, zoals een grote brand, een dreigende overstroming of noodweer met een tekstbericht waarschuwen én informeren. De meeste mensen hebben altijd een mobiel bij zich. Daardoor worden met NL-Alert meer mensen bereikt  tijdens een noodsituatie.

In de regio Rotterdam-Rijnmond is NL-Alert inmiddels een aantal keer ingezet, voornamelijk bij branden waarbij veel rook vrijkwam. In de berichten omwonenden geadviseerd uit de rook te blijven, ramen en deuren te sluiten en op www.rijnmondveilig.nl te kijken voor meer informatie.

Sirenes, sociale media en rampenzender

NL-Alert maakt deel uit van een compleet pakket aan middelen dat de overheid kan inzetten, zoals de sirenes, regionale calamiteitenzenders en sociale media. Per incident wordt afgewogen welke instrumenten worden ingezet. Sociale media en de website rijnmondveilig.nl worden vaak al snel ingezet, bij kleine of middelgrote incidenten. NL-Alert kan daarop een aanvulling zijn, om omwonenden in een heel specifiek gebied te informeren over bijvoorbeeld rookoverlast. Bij acuut gevaar voor de omgeving kan NL Alert gelijktijdig met de sirene en de regionale calamiteitenzender worden  ingezet. NL Alert is dan een alarmmiddel om mensen te waarschuwen én te informeren.

Cell broadcast

KPN, Vodafone en T-Mobile zenden het NL-Alert uit via hun 2G-, 3G- en 4G-netwerken. Begin 2016 kan de overheid NL-Alert uitzenden over het 4G-netwerk van Tele2.

NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem.

Deel dit bericht