De eerste 6 minuten, van levensbelang

Geplaatst op: 26 februari 2019

De brandweer rukt per jaar gemiddeld 675 voor een reanimatie. Doel van de brandweer is de overlevingskansen van de hulpbehoevende vergroten. In 30.7% van de gevallen wordt de reanimatie gestart door een burger. In 34.4% door de politie, in 18.2% door de brandweer en in 16.7% door de ambulance. Bij een 112-melding worden meerdere hulpdiensten door de meldkamer gealarmeerd. Dit met als doel om binnen 6 minuten hulp te plaatse te hebben.

Bij een hartstilstand telt elke minuut. Hoe sneller binnen de eerst 6 minuten een reanimatie wordt opgestart, hoe groter de overlevingskansen. Bij een plotselinge hartstilstand bestaat acuut levensgevaar, omdat de bloedtoevoer in het lichaam stopt en daarmee het zuurstoftransport.  Bij 4-6 minuten raken hersencellen onherstelbaar beschadigd. Daarna hebben ook de overige organen kans op beschadiging. Op het moment dat door een omstander wordt begonnen met reanimatie worden hart en zuurstoftransport kunstmatig op gang gehouden.

Daarom is het zo belangrijk om te leren reanimeren. Veel mensen ervaren angst als het gaat om reanimeren, ze zijn bang om iets fout te doen. Maar door niks te doen zal de persoon sowieso overlijden.

 

 

Burgerhulpverleners

Als burgerhulpverlener sta je aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Bij een hartstilstand in je buurt krijgt je via je mobiel een oproep om naar het slachtoffer te gaan. Zodra er een melding van een hartstilstand binnenkomt, krijgen buurtbewoners een oproep op hun telefoon. In het bericht staat het adres van het slachtoffer en de locatie van een AED die zij onderweg kunnen ophalen. Doordat je als persoon in de buurt wordt opgeroepen, ben je vaker eerder dan de hulpdiensten aanwezig.

Wie kan burgerhulpverlener worden?

Je kan je aanmelden als je 18 jaar of ouder bent en in de afgelopen twee jaar een van deze trainingen hebt gevolgd:

  • Een basis- of herhalingscursus reanimatie
  • Een reanimatietraining als bedrijfshulpverlener of EHBO’er
  • Een reanimatietraining voor je beroep of studie (bijvoorbeeld arts, brandweer of politie) Meld je aan

Heb je nog geen cursus gevolgd maar wil je je wel graag aanmelden als burgerhulpverlener? Meld je dan aan voor een reanimatiecursus.
In een basiscursus van ongeveer 4 uur leer je:

  • Hoe je een hartstilstand herkent
  • Wat je als eerste moet doen
  • Hoe je reanimeert en een AED gebruikt

Check in je omgeving waar cursussen worden gegeven. Soms wordt het vergoed door je zorgverzekering!

Download nu al de reanimatie app! Daarmee kan je het volgende doen:

1. informatie: alles over een hartstilstand en reanimeren
2. oefenen: oefen diverse situaties aan de hand van illustraties en video’s
3. quiz: test je kennis met keer op keer met nieuwe vragen
4. word burgerhulpverlener: meld je direct aan en help levens redden
5. nu reanimeren: hulp in een noodsituatie aan de hand van gesproken instructies en illustraties
6. bel direct 112

Check hoe veilig jouw buurt is.

Wil je kijken of er een AED in jouw woonwijk hangt, of wil je graag een actie starten om een AED in de woonwijk te krijgen? Kijk dan hier.