De groene auto, weet jij wie hierin rijdt?

Geplaatst op: 24 april 2019

De groene auto ondersteunt meerdere hulpdiensten, deze is als het ware ”kleurneutraal”. Hieronder geven we je een overzicht van wie er in de regio Rotterdam-Rijnmond in deze auto rijdt en vanuit welke functie.

Vanuit algemene functies

Facilitaire diensten waaronder logistiek, ICT en huisvesting van de veiligheidsregio rijden in een groene auto.

Vanuit de meldkamer

Het kan zijn dat er een extra centralist nodig is voor het aannemen van meldingen en het aansturen van de hulpdiensten, zoals bij extreem weer of andere calamiteiten. Deze rijden in de groene auto. Dit geldt ook voor de beheerder die bij storingen dag en nacht kan worden ingezet.

Bij incidenten

Bij incidenten waarbij behoefte bestaat aan coördinatie tussen de verschillende hulpdiensten, worden verschillende functionarissen ingezet die zich verplaatsen in een ‘groen voertuig’. Een leidinggevende, zoals een Leider CoPI (Commando Plaats Incident) of Leider ROT (Regionaal Operationaal Team), die leiding geven aan alle hulpdiensten en functionarissen ter plaatse. De informatiemanager die alle informatie, afspraken en taken die worden afgestemd verzamelt, ordent en vastlegt maar ook de communicatieadviseur, die verantwoordelijk is voor het informeren van pers en publiek over het incident dat speelt.

Functionarissen die voor het CoPI en het ROT een opkomsttijd voor 30 minuten hebben, mogen het met sirene rijden situationeel toepassen. Hier geldt bijvoorbeeld dat zij nooit hoeven aan te sluiten bij een file op weg naar een incident. De functionarissen zijn hiervoor volledig opgeleid.

Wil je meer weten over hoe je hulpdiensten met sirene het beste de ruimte kan geven? Klik dan hier. 

Deel dit bericht