Erik en Wim over LIVEX 2019

Geplaatst op: 24 mei 2019

Zaterdag 25 mei vindt er een grote massa-evacuatie oefening plaats op de 2e Maasvlakte. Naast veel partners, zijn hier ook behoorlijk wat medewerkers van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond bij betrokken. Onder hen Erik van der Linden en Wim van der Wal.

Wat is jullie taak bij de VRR?

Wim: “Ik ben verantwoordelijk voor het onderdeel scheepsbrandbestrijding. Ik overzie het project, financiën, het zelfs internationale netwerk en vele andere taken.
Ook houd ik mij bezig met de taak MIRG (Maritime Incident Response Group). MIRG is een taak die wij op de Noordzee uitvoeren onder verantwoordelijk van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In het geval van incidenten ben ik actief als regionaal officier van dienst brandweer met als specialisme scheepsbrandbestrijding en de taak MIRG op de Noordzee.”
Erik: “Ik hou me bij de GHOR (Geneeskundige HulpOrganisatie in de Regio) bezig met verschillende onderwerpen. Dit varieert van afstemming met de witte ketenpartners, zoals ziekenhuizen, huisartsen, GGD, ambulancedienst en GGZ over zaken rond de voorbereiding op grootschalige incidenten, rampen en crisis. Daarnaast houd ik me bezig met opleiden, trainen en oefenen van de GHOR-piketorganisatie, zowel multi-als monodisciplinair. In het geval van incidenten ben ik actief als Officier van Dienst Geneeskundig.”

Wat houdt de LIVEX oefening in?

Wim: “De LIVEX is een oefening waarbij een massa-evacuatie op zee wordt beoefend. De oefening vindt plaats vanaf de ferry ‘Pride of Hull’. Vanaf deze ferry wordt geëvacueerd. Tijdens deze oefening werken verschillende organisaties samen om een paar honderd opvarenden van boord te halen en veilig aan wal te brengen. Daarbij worden onder andere meerdere KNRM-reddingsboten, Kustwachtschepen, helikopters en voertuigen van de hulpdiensten op het land ingezet. “
Erik: “Als de opvarenden eenmaal aan wal komen vangen wij ze op. Deze opvang wordt geregeld vanuit de gemeente en eventuele gewonden worden verzorgd door de ambulancedienst en het Rode Kruis met de inzet van een Noodhulpteam Plus.”

Wat is jouw rol binnen de oefening?

Wim: “Binnen de oefening zal ik vooral optreden als gastheer voor de genodigden die komen kijken hoe ons MIRG team wordt ingezet. Veel gasten, waaronder ook hulpverleners uit het buitenland, komen kijken naar deze oefening om zo van elkaar te leren.”
Erik: “Ik zal vooral optreden als algemene oefenleiding bij de aanlandingsplaats in het veld en zorg voor een goed verloop van de oefening, zodat de vele betrokken collega’s goed kunnen oefenen en veel kunnen opsteken.”

Met wie werken jullie nog meer aan de oefening?

Wim: “Het is een grote multidisciplinaire oefening. Als ik naar het werk van MIRG kijk wordt er nauw samengewerkt met de Kustwacht, Divisie Havenmeester Rotterdam, Korps Marine brandweer, de Gezamenlijke brandweer, KNRM, NHV (Noordzee Helikopter Vlaanderen), Politie, GHOR en vele andere partijen.”

Erik: “Op het vasteland werken we in deze oefening als GHOR veel met de gemeente Rotterdam, ambulancedienst, Rode Kruis, Politie en alle andere partners binnen de Veiligheidsregio. Ieder van deze partners heeft zijn taak in datgene wat komt kijken bij de afhandeling van deze evacuatie en de opvang van de opvarenden.”

Meer weten over LIVEX 2019? Kijk dan op www.reddingopzee.nl.