Grote oefening in Waalhaven Rotterdam

Geplaatst op: 9 april 2017

Grote oefening in Waalhaven Rotterdam

De Rotterdamse haven vormt vanaf maandag 10 april vier dagen lang het toneel van een grote havenbeschermingsoefening ‘Port Defender Rotterdam.’ Tijdens deze vier dagen oefenen de Koninklijke Marine, de Nationale Politie, het Havenbedrijf en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond het gezamenlijk optreden bij grootschalige incidenten of acute dreigingen.

Oefenscenario’s

In verschillende uitdagende oefenscenario’s krijgt de Rotterdamse haven te maken met een verhoogde dreiging. Special Forces van het Korps Mariniers en de Dienst Speciale Interventies (DSI) zullen een door terroristen bezet maritiem object met explosieven bevrijden. Ondertussen gaan  marineduikers, mariniers van het Maritime Advanced Search Team (MAST) en militairen van de Maritieme Explosieven opruimingsdienst met hun eigen oefenuitdagingen aan de slag. De Nautische Mobiele Eenheid van de politie wordt ingezet om een einde te maken aan een uit de hand gelopen betoging terwijl de ambulancedienst zich bekommert om zgn. ‘oefen-gewonden.’ Ook zal Brandweer Rotterdam-Rijnmond op sommige momenten worden ingezet.

Realistische oefening

Tijdens Port Defender wordt er tussen 10 en 13 april in de omgeving van de Waalhaven gebruik gemaakt van een helikopter, figuranten en oefenmunitie. De verschillende deelnemers aan de oefening proberen de overlast voor omwonenden en omringende bedrijven zoveel mogelijk te beperken.

Met vriendelijke groet,

De Koninklijke Marine, Nationale Politie, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Port of Rotterdam

Deel dit bericht