Herken hennep

Geplaatst op: 5 maart 2015

Misschien heb je het zelf meegemaakt of van iemand anders gehoord. Nieuwe buren in de straat die er een merkwaardige levensstijl op na houden.

Van die types waarbij de behoefte om ze eens gezellig op de koffie te vragen niet heel groot is. Maar goed, leven en laten leven, toch? Je bent niet direct argwanend.

Levensgevaarlijke buren

Ok, het zag er wat vreemd uit: ze waren zelden thuis, de gordijnen en ramen zaten altijd dicht, het stonk behoorlijk, er brandde dag en nacht licht, je hoorde constant een ronkend en zoemend geluid en je eigen elektriciteitsmeter draaide zo hard als een ventilator.


Dan heb je een klusje in je kruipkelder en ontdek je ineens allerlei provisorisch aangelegde stroomkabels die door een slordig geboord gat in de scheidingsmuur naar de buren verdwijnen. Voor de zekerheid maar even de energiemaatschappij gebeld. De monteur was snel ter plaatse en schrok zich een ongeluk. Hij schakelde direct de politie in. Ze waren er snel en na een aantal keren vergeefs aangebeld te hebben werd de deur van de buren vakkundig ingebeukt. Al snel bleek dat de gebruikers van het pand op de vliering een winstgevende handel dreven met behulp van de beroemde groene plantjes.

Bloedlink, want er kan van alles gebeuren. Door lekkage, oververhitting en/of kortsluiting kan de boel in de fik gaan of ontploffen. Levensgevaarlijke buren dus.

Waar moet je op letten

  • Buren die zelden thuis zijn
  • Gordijnen dicht of ramen afgeplakt
  • Dag en nacht het licht aan
  • Stankoverlast
  • Constant ronkend of zoemend geluid
  • Veel verschillende bezoekers op vreemde tijdstippen
  • Geknoei met draden in je huis of in de straat.

XTC lab

Maar het kan nog veel gekker. Onlangs waarschuwde een bewoonster van een luxe appartement in Rotterdam de brandweer omdat ze een sterke acetonlucht in haar woning rook. De brandweer constateerde in haar woning dat de geur uit de meterkast kwam. Toen de brandweer aanbelde bij het ondergelegen appartement werd de deur geopend door een man die even later met zijn metgezel op de vlucht sloeg. Toen brandweerlieden en agenten de woning binnengingen bleken er tientallen jerrycans met aceton en andere chemicaliën te staan. Niet bedoeld om een scheikundig experimentje uit te voeren maar vrijwel zeker om een professioneel XTC-lab in te richten. Alweer een levensgevaarlijke (onder)buur.

Veel schade

Over het algemeen wordt de ‘kwekerijwoning’ behoorlijk uitgewoond door de gebruikers. Er worden grote gaten in muren geboord (soms worden muren helemaal weggebroken), sproeisystemen aangelegd en geknoeid met illegaal afgetapte elektriciteit. Stijging van het aantal meldingen bij M. (Meld Misdaad Anoniem) geeft aan dat mensen steeds bewuster worden van verdachte situaties in hun omgeving. Caspar Hermans, programmadirecteur van de Taskforce Brabant Zeeland vertelt: “de meldingen van M. over drugslabs, hennepkwekerijen en de dumping van afval leveren een belangrijke bijdrage aan het uitdelen van rake klappen aan de criminele industrie.”

Opletten voor je eigen veiligheid

Het aantal wietkwekerijen lijkt toe te nemen, vooral in sociale huurwoningen. Het afgelopen jaar zijn in Rotterdam en omgeving tientallen kwekerijen opgerold, de meeste in het centrum van de stad. Vooral woningen, loodsen en bedrijfspanden lijken in trek. Vaak in onderhuur. Soms werden de kwekerijen toevallig ontdekt, soms pas als het fout gaat. Dan ontstaat er bijvoorbeeld brand door onvakkundig aangesloten stroomdraden of lekkage bij de buren door sproeisystemen.

Zorg dus dat je alert bent op verdachte omstandigheden.

Bel de politie

Tot slot: ga vooral niet zelf op onderzoek uit maar waarschuw direct de politie bij verdachte situaties. De telers proberen niet zelden hun oogst te beschermen met boobytraps. Je kunt de politie ook anoniem bellen op 0800 7000.

Meer info over illegale hennepteelt op de website van de politie

Ruud Natrop, communicatieadviseur Veiligheidsregio Rotterdam-RijnmondRuud Natrop
Communicatieadviseur VRR

Deel dit bericht