Samen tegen Corona

Geplaatst op: 19 mei 2020

De aanpak om de uitbraak van het Coronavirus tegen te gaan vraagt veel van de samenleving. Het vraagt ook voortdurend om passende maatregelen op landelijk, regionaal en lokaal niveau. Op deze pagina informeren we je over alle maatregelen en wat die voor jou betekenen.

Huidige maatregelen 

Het kabinet heeft op dinsdag 19 mei een laatste persconferentie gegeven om het land mee te nemen in de stappen die genomen kunnen worden om de maatregelen in het land te versoepelen. Dit met de voorwaarde dat het aantal besmettingen beperkt blijft en de zorgcapaciteit op orde.

De uitgangspunten zijn als volgt:

  • Was vaak uw handen.
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
  • Schud geen handen.
  • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
  • Werk zoveel mogelijk thuis

 

In de regio Rotterdam-Rijnmond volgen wij de landelijke maatregelen.

Meest gestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Bekijk dan de uitgebreide Q&A over de corona-maatregelen in Rotterdam-Rijnmond.

Zijn er nog evenementen en bijeenkomsten mogelijk?

Alle evenementen en bijeenkomsten zijn afgelast tot 1 september 2020. Met ingang van 1 juni geldt wel dat in publieke locaties en gebouwen maximaal 30 personen samen mogen komen (personeel uitgezonderd), mits ze 1,5 meter afstand bewaren. Dit wordt per 1 juli naar verwachting verruimd naar maximaal 100 personen.

Is er een uitzondering voor religieuze bijeenkomsten, begrafenissen en bruiloften?

Uitzondering op de samenkomst van drie of meer personen wordt gemaakt voor begrafenissen en bruiloften. Voor begrafenissen en bruiloften wordt een maximum aangehouden van 30 personen met inachtneming van de onderlinge afstand tot elkaar van 1,5 meter. Ook hiervoor geldt dat dit per 1 juli naar verwachting wordt verruimd naar 100 personen. Wil je zo’n bijeenkomst bezoeken en heb je (milde) luchtwegklachten? Blijf dan (uit voorzorg) thuis. Bij religieuze bijeenkomsten geldt deze uitzondering tot 30 personen ook, maar adviseren we met klem fysieke aanwezigheid zoveel mogelijk te beperken en thuis te blijven.

Wat is een noodverordening?

Op 29 april 2020 heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, Ahmed Aboutaleb, de Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond 29 april 2020 afgekondigd. Met deze noodverordening geeft de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vorm aan de aangekondigde maatregelen vanuit de Rijksoverheid voor de gehele regio. Zowel politie als de gemeenten (in naam van het lokale bestuur) kan organisatoren en ondernemers aanspreken op het niet naleven van de noodverordening.

Voor welke gebieden is deze noodverordening geldig?

Deze verordening is geldig op het grondgebied van de gemeenten die horen tot de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Dit zijn: Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Westvoorne.

Wat gebeurt er als de maatregelen niet worden nageleefd, kan ik dan een boete krijgen?

Ja, de noodverordening maakt handhaving mogelijk: het niet naleven van de maatregelen die staan vernoemd in de verordening is strafbaar en er kunnen een geldboete en/of andere maatregelen worden opgelegd. Dit wordt door onder andere de politie en gemeente gedaan.

Deel dit bericht