Inzet NL-Alert brand Wijnhaven

Geplaatst op: 7 december 2017

Afgelopen dinsdag brak er in het centrum Rotterdam brand uit bij een shisalounge in de Wijnhaven. Het was een felle brand en hierbij kwam veel rookontwikkeling vrij. We hebben als Veiligheidsregio een NL-Alert verzonden aan de omwonenden met het advies binnen te blijven, ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te schakelen. Aanvullende informatie was te vinden via ons LiveBlog op Rijnmondveilig.nl.

Live bij Open Rotterdam in de uitzending vertelden we meer over de inzet van NL Alert naar aanleiding van de brand bij Wijnhaven in Rotterdam gisteravond.

Hoe werkt een NL-Alert?
Een NL-alert wordt vanuit de meldkamer van de hulpdiensten verstuurd in een geselecteerd gebied. NL-Alert werkt op basis van cellbroadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. Voor iedere inzet van NL-Alert worden alle zendmasten gebruikt die, voor een deel, dekking bieden in het geselecteerde uitzendgebied. Daarom kan het gebeuren dat mensen het bericht ook buiten het uitzendgebied ontvangen. Er zijn echter in Nederland een groot aantal providers, die soms ook meerdere mobiele netwerken exploiteren. De opbouw en inrichting van mobiele netwerken varieert per mobiele aanbieder en netwerk. Het kan daardoor voorkomen dat bij meerdere telefoons op eenzelfde locatie de ene telefoon een NL-alert wel ontvangt en een andere telefoon niet.

Hoe kan ik NL-Alert instellen?
Kijk daarvoor naar de instelhulp op www.nl-alert.nl. Hier is meer informatie over het systeem te vinden.

Deel dit bericht