Sluipmoordenaar benauwt Mirjam twee keer

Geplaatst op: 8 december 2020

Als iemand weet hoe een CO-melder je leven kan redden, is het Mirjam. Een aantal jaar geleden overleed zij bijna aan de gevolgen van een CO-vergiftiging. Om een tweede keer te voorkomen, hing haar man een CO-melder op. Kort daarna ging die al af. Deze keer redde de melder het leven van Mirjam en haar gezin.

De eerste keer herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Haar dochter was jarig en ze verheugden zich op een gezellige dag. “We waren net verhuisd naar een oude woonboot’’, vertelt Mirjam. Haar zus belde om haar te feliciteren toen ze zich niet zo lekker begon te voelen. “De hond was die dag ook al een beetje suffig.” Ze hing op en raakte direct buiten bewustzijn.

“Ik weet nog dat ik zei: Daar komt een engel.”

Daar komt een engel

Gelukkig kwam vriendin Jolanda langs om een cadeautje voor haar dochter te brengen. “Daar werd ik weer een beetje wakker van. Ik weet nog dat ik zei: Daar komt een engel!” Haar vriendin vertrouwde het niet en besloot 112 te bellen.

“Toen de ambulanceverpleegkundigen binnenkwamen, ging hun apparatuur direct af.” Er werd een levensgevaarlijke hoeveelheid koolmonoxide gemeten in huis. Jolanda en dochter Linde werden direct naar buiten gebracht door het ambulancepersoneel. “Mijn dochter schreeuwde dat ik ook nog binnen lag.” De brandweer ging met masker op naar binnen, zette de ramen open en droeg Mirjam naar buiten. Ze was bewusteloos en werd direct naar het ziekenhuis gebracht.

Toen ze in het ziekenhuis wakker werd, was ze in paniek en hapte ze naar adem. “Ik wist niet wat er was gebeurd.“ Het bleek dat Mirjam een CO-vergiftiging had opgelopen. “De artsen vertelden dat het kantje boord was geweest.”

Na behandeling mocht ze een dag later het ziekenhuis verlaten. “Vooral mijn man Jim was erg geschrokken. Hij dacht dat hij een begrafenis had moeten regelen.”

Meteen een CO-melder opgehangen

Haar man was zo geschrokken dat hij meteen de ketel liet vervangen. “Hij wilde voorkomen dat het nog een keer gebeurde.’’ Ook werd er op de boot een CO-melder opgehangen. “Voor de zekerheid.”

Niet lang daarna kreeg Mirjam weer hoofdpijn. Al snel ging de CO-melder af. “We hebben meteen alle ramen opengezet en mijn man heeft de installateur van de ketel gebeld. Het bleek dat dat de cv-ketel was ingesteld op aardgas, maar wij hebben propaangas. Ze waren vergeten een knop om te zetten waardoor ons huis volstond met koolmonoxide. Gelukkig ging de melder op tijd af!”

“Wie maakt dit nu twee keer mee?”

Grote impact

De twee incidenten hebben grote impact gehad op zowel Mirjam als haar familie. Haar dochter is er flink door van slag geweest. “Ze durfde de woonboot zelfs niet meer in.” Mirjam is ongelooflijk blij dat ze na die eerste keer een CO-melder hebben opgehangen. Waardoor ze er ook die tweede keer gelukkig op tijd bij waren. “Want wie maakt dit nu twee keer mee?”

 

 

Deel dit bericht