Veilig een dagje naar het strand!

Geplaatst op: 6 augustus 2018

We hebben een prachtige zomer! Genoeg reden dus om lekker vaak naar het strand te gaan. Onderstaande tips kunnen je helpen om je strandbezoek veilig te laten verlopen.

Op het strand zijn een aantal zaken die je in de gaten moet houden. Het water kan kalm en veilig lijken. Toch blijft het water verraderlijk!

  • In de zee kunnen onderstromingen zijn, die kunnen je overvallen en eventueel meesleuren. Ga dus niet te ver de zee in.
  • Maar ook bovenstroom kan gevaarlijk zijn. Als je op een luchtbedje ligt, kan je ongemerkt ver van de kust afdrijven.
  • Er kunnen grote temperatuurverschillen in het zeewater zijn. Als het koude zeewater je overvalt kan je kramp krijgen en in paniek raken. Ga dus niet te lang en te ver zwemmen, blijf langs de kustlijn zwemmen op ongeveer kniehoogte. Op deze manier kan de strandwacht je blijven zien.

 

 

  • Je kan voor de kinderen een bandje bij de strandwachtposten halen. Schrijf hier je telefoonnummer op. Let dan vervolgens wel goed op je telefoon als je je kind niet bij je hebt. Zodat mensen niet je voicemail krijgen.
  • Spreek een punt af met kinderen waar ze op moeten letten ter oriëntatie. Zo weten ze altijd waar ze naartoe moeten lopen als ze je kwijt zijn.
  • Check de vlaggen op het strand. Deze vertellen je of je bijvoorbeeld mag zwemmen, maar niet met attributen het water in mag.

Betekenis van de vlaggen

Vlag rood over geel Rood over geel (rechthoekige vlag)

Lifeguards aanwezig.
Geeft aan dat de reddingspost is geopend en in het verzorgingsgebied van de reddingsbrigade toezicht wordt gehouden door gekwalificeerde lifeguards.

Vlag rood Rood (rechthoekige vlag)

Niet zwemmen! Zeer gevaarlijk.
Geeft ernstig gevaar aan. Wordt gehesen als de condities van het (zwem)water zeer gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden ten zeerste afgeraden.

Vlag geel Geel (rechthoekige vlag)

Pas op met zwemmen! Gevaarlijk.
Geeft gevaar aan. Wordt gehesen als de condities van het (zwem)water gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water wordt afgeraden. Zwemmers en baders moeten extra voorzichtig en waakzaam te zijn.

Windzak oranje Oranje (windzak)

Pas op met zwemmen! Geen drijfmiddelen gebruiken.
Geeft aan dat het onveilig is om met (opblaasbare) drijfmiddelen het water op te gaan. Wordt gehesen bij een aflandige wind.

Veel plezier!

Deel dit bericht