Veilig onkruid wegbranden

Geplaatst op: 25 juli 2017

Foto: Jules Vorselaars/JV media

Het gebruik van onkruidbranders wordt steeds populairder. Het is milieuvriendelijk, je gebruikt geen gif en bent snel van je onkruid af. Enkele seconden verhitten van het onkruid is genoeg, je hoeft de plantjes niet tot de grond toe weg te branden. Met een onkruidbrander verhit je het onkruid enkele seconden, hierdoor barsten de cellen van de plant en droogt de plant uit. Vervolgens verkleurt de plant en sterft hij af. Het wegbranden van de plant herhaal je na een paar weken, zo verdwijnt het onkruid helemaal. Kortom, prima manier om van je onkruid af te komen.

Veilig werken

Ga je het onkruid in je tuin met een onkruidbrander te lijf, pas dan op dat je met het onkruid niet je hele huis of tuin wegbrandt. De brandweer heeft met meerdere woningbranden te maken gehad die zijn ontstaan door onkruidbranders. Lees daarom onderstaande tips goed door voordat je aan de slag gaat.

  • Zorg dat je op afstand blijft van bebouwing. Kom met de vlam in ieder geval niet in de buurt van ventilatiegaten, het gevaar bestaat dat het vuur isolatiemateriaal tussen de muren in brand steken.
  • Zorg dat je niet te dicht in de buurt komt van bomen, struiken en heggen. Vooral in droge periodes kunnen deze makkelijk in brand vliegen. Je kunt bijvoorbeeld een plaat gebruiken ter afscherming.
  • Op Internet vind je een groot assortiment aan onkruidbranders, er zijn ook elektrische branders verkrijgbaar. Lees goed de gebruiksaanwijzing als je met een gasbrander gaat werken.

Deel dit bericht