Veilig zelfstandig wonen

Geplaatst op: 5 april 2016

Brand is voor iedereen gevaarlijk. Daarom moeten we het met z’n allen zo veel mogelijk voorkomen.

Zelfstandig wonende ouderen hebben reden om extra voorzichtig te zijn. Al langere tijd constateren de Brandweeracademie en de Nederlandse Brandwonden Stichting dat senioren (65-plussers) kwetsbaar zijn als er brand uitbreekt. Zeker als je misschien wat minder mobiel bent.

Studenten

Eerder publiceerden we tips voor studenten die zelfstandig wonen. Zij vormen ook een kwestbare groep.

In het filmpje hieronder geeft brandweerman Peter je 3 tips.

Hieronder nog een keer de 3 tips van Peter op een rijtje.

Tip 1: veilig roken

We kunnen niemand verbieden om in huis te roken, dus pas op met je sigaret of sigaar. Gooi de asbak niet leeg in de prullenbak. Rook nooit in bed!

Tip 2: veilig koken

Elektrisch koken is veiliger dan koken op gas. Let op als je loshangende kleding draagt. Hou andere brandbare materialen, zoals ovenwanten of een theedoek uit de buurt van het fornuis. Sommige senioren zijn wat vergeetachtig. Een kookwekker kan je helpen om alert te blijven in de keuken.

Tip 3: elektrisch stoken

Maak je gebruik van een elektrische kachel, gebruik deze dan nooit om kleding te drogen! Meer tips in ons eerdere artikel over elektrisch stoken.

Extra tip: heb je een elektrische deken en wil je deze opbergen in de zomerperiode? Rol deze dan voorzichtig op, in plaats van te vouwen. Op die manier voorkom je schade aan de elektrische bedrading en voorkom je kortsluiting.

Woningcheck app

Wil je heel je woning (of die van je ouders, opa, oma, tante of buurvrouw) checken op brandveiligheid? Download de woningcheck app en je kunt meteen aan de slag.

Deel dit bericht