Veilige feestversiering

Geplaatst op: 9 december 2019

De feestdagen staan weer voor de deur! Gezelligheid, lekker eten en feestversiering staan tijdens deze dagen centraal.

Kerstbomen, slingers en kaarsen zijn echter een brandbare combinatie. Om ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt, bekijk onze tips:

Kerstboom

Hoewel er nog maar weinig mensen zijn die echte kaarsjes aansteken in de kerstboom, is het nog wel belangrijk om op de brandveiligheid omtrent je boom te letten gedurende de kerst.

  • Kunstkerstbomen zijn brandveiliger dan echte bomen.
  • Kies bij een echte kerstboom voor een boom met kluit en geef deze dagelijks water. Een kerstboom die vocht kan vasthouden is minder brandbaar.
  • Zet de boom bij voorkeur in de verste hoek van de kamer gezien vanaf de toegangsdeur. Zo raak je bij een calamiteit niet ingesloten.
  • Zorg ervoor dat de boom stevig staat en niet omvergelopen kan worden.
  • Zet de boom niet te dicht bij de gordijnen of andere gemakkelijk brandbare materialen.
  • Koop een boom die niet te groot is voor de kamer.
  • Gebruik NOOIT echte kaarsjes in de boom.

gif_kerstboom2

Versiering

Gebruik zoveel mogelijk niet-brandbare versiering. Wanneer dit niet het geval is, zorg er dan voor dat versiering, zoals slingers, niet te laag hangt. Wanneer er een kaars onder de versiering staat, zou dit tot brandgevaarlijke situaties kunnen leiden. Kijk ook uit voor versiering in de buurt van (gloei-)lampen;  lampen kunnen heet worden en ook dit kan gevaarlijk zijn!

Kaarsjes

Wees voorzichtig met kaarsjes. Staan er waxinelichtjes in je kerststukje, steek ze dan niet aan. Gebruik in plaats daarvan een niet-brandbare houder. Gebruik in de kerstboom kerstlampjes en nooit echt kaarsen. Wanneer je van huis vertrekt, wees dan zeker dat alle kaarsjes uit zijn.

Deel dit bericht