‘We troffen twee slachtoffers aan, allebei buiten bewustzijn… ‘

Geplaatst op: 17 februari 2021

Ruben van der Wilk, senior manschap bij de brandweer Hilversum (24-uursdienst), trof na een melding van een onwelwording in het buurthuis een stel buiten bewustzijn aan. Ze bleken een ernstige CO-vergiftiging te hebben. Gelukkig was de Brandweer Hilversum er op tijd bij en heeft het stel het ongeval ternauwernood overleefd. Ruben zijn dringende advies? Ophangen die melder!

Ruben kan het zich nog goed herinneren: “We kregen een melding van een onwelwording. De alarmcentrale had de meldster nog aan de lijn toen het gesprek weliswaar stilviel, maar de verbinding niet werd verbroken. Ze had verteld dat haar vriend onwel was geworden en dat ze zichzelf ook niet goed voelde. De meldster kon niet goed uitleggen wat het adres was waar de hulpdiensten naartoe moesten. Het was in de buurt van een buurthuis, was de enige informatie.”

Zeer hoge concentratie koolmonoxide

In goed samenspel tussen centralist en de bemanning van de uitgerukte Hilversumse tankautospuit, weten de hulpverleners de locatie toch snel te vinden. Ruben: ”Beide slachtoffers waren buiten bewustzijn en lagen vlak achter de deur. We hebben de deur geforceerd om binnen te komen. Op dat moment schrik je wel even, omdat je niet precies weet wat zich daar heeft afgespeeld. Uit het gesprek met de vrouw hadden wij gelukkig al het vermoeden dat het om koolmonoxide ging, maar zeker weten doe je het niet. Wij zijn uiteraard naar binnen gegaan met ademlucht en de CO-meter. Al snel schoot deze bij de voordeur in alarm en gaf hij een zeer hoge concentratie koolmonoxide aan. Wij hebben de slachtoffers uit het pand gehaald en in samenwerking met de ambulance beademd. Hierna zijn ze met spoed naar het ziekenhuis gebracht”, aldus Ruben.

Ophangen die melder!

Ruben geeft aan dat hij van de Inspectie heeft gehoord dat een slecht onderhouden gaskachel de oorzaak was van de acute CO-vergiftiging. “Het was een heftige inzet, maar beide slachtoffers hebben het gelukkig overleefd. Dat geeft een goed gevoel! Natuurlijk trainen we op dit soort situaties, maar als je dan twee mensen schijnbaar levenloos ziet liggen, dat weet je dat koolmonoxide écht een sluipmoordenaar is. Mijn dringende advies: Ophangen die melder!”

Deel dit bericht