Brandweer geeft tips voor op het water

Geplaatst op: 13 juni 2017

Brandweer Rotterdam-Rijnmond geeft de komende maanden voorlichting over ‘Veilig op het water’, in samenwerking met de Reddingsbrigade. Recreanten in de havens van de Zuid-Hollandse eilanden moeten dus niet raar opkijken als deze zomer de brandweer  langs dobbert om advies te geven.

Op een aantal zaterdagen geven de brandweerlieden deze zomer praktische tips en trucs aan pleziervaarders, zodat die zich bewuster worden van de risico’s aan boord van een zeil- of motorboot.

Luister het interview met Peter Schuurmans op Radio Schiedam.

[wpca_cookie_allow_code level=”2″][soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/273820341″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /][/wpca_cookie_allow_code]

 

Gasflessen

“Veel mensen gebruiken op de boot gasflessen en daar moet je verstandig mee omgaan,” geeft brandweerman Richard van der Veen als voorbeeld. Hij is een van de initiatiefnemers van de actie, die begin deze maand werd afgetrapt in Hellevoetsluis. “We geven niet alleen tips om brand te voorkomen,  maar ook over persoonlijke veiligheid. Zo adviseren bijvoorbeeld om een EHBO-koffer aan boord te hebben. Of een koolmonoxide-melder op te hangen als je aan boord overnacht.”

De middagen op het water zijn een aanvulling op de voorlichting die de brandweer reeds geeft over brandveiligheid. Sinds enkele jaren worden bijvoorbeeld zogenoemde ‘woningchecks brandveiligheid’ uitgevoerd. Brandweerlieden gaan dan met de ploeg de wijken in om te adviseren over brandveiligheid in huis. Ook gaf de brandweer al eens tips en trucs voor op de camping. “Maar mensen met een bootje hadden we eigenlijk nog nooit actief benaderd,” legt Van der Veen uit. “Dus deze zomer zijn we een aantal zaterdagen in de recreatiehavens te vinden”.

3 tips voor een veilige vaart

  1. Let op de eigen veiligheid en die van mede-opvarenden. Zorg voor voldoende (en gekeurde) reddingsvesten. Denk ook aan een EHBO-koffer.
  2. Zet gasflessen altijd rechtop en hou ze vrij van brandbare voorwerpen en ontvlambare vloeistoffen.
  3. Controleer gasleidingen regelmatig op haarscheurtjes. Vervang ze in ieder geval elke vijf jaar.

Tijdens de voorlichtingssessies zijn de brandweerlieden gewoon oproepbaar als er een noodgeval is. De bluswagen gaat mee en staat op de kade paraat voor een eventuele uitruk.