Laat de schoorsteen vegen

Geplaatst op: 23 oktober 2015

Dit weekend gaat de wintertijd in. Tijd om te stoken dus. Laat wel eerst je schoorsteen vegen! Jaarlijks zijn er in ons land meer dan tweeduizend schoorsteenbranden. De oorzaak is meestal een vervuild of verstopt schoorsteenkanaal.

Brandbare laag in de schoorsteen

Bij het stoken van hout, kolen of olie ontstaan onverbrande deeltjes die in het rookkanaal terechtkomen. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het rookkanaal en vormen een teerachtige, zeer brandbare laag.

Laat de schoorsteen daarom minimaal 1x per jaar vegen (ook als je schoon en droog hout gebruikt) door een bedrijf dat aangesloten is bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). Dan weet je zeker dat je te maken hebt met een gediplomeerde schoorsteenveger met aansprakelijkheidsverzekering. Bovendien controleert de veger de schoorsteen op scheuren en/of loszittende delen.

Geen water maar zand!

Heb je toch brand in je schoorsteen, blus dan nooit met water! De stoom die daarbij ontstaat kan zoveel druk op de schoorsteen zetten dat het rookkanaal scheurt. Soms ontstaat zelfs een explosie.

Gebruik bij een schoorsteenbrand altijd zand om het vuur in de open haard te doven. Sluit daarna de schoorsteenklep of de luchttoevoer. Het vuur in het rookkanaal blijft dan wel branden, maar dat is een klus voor de brandweer. Van binnenuit kun je daar niets aan doen. Bel dus direct 112!

Moeten gaskachels of gasgestookte c.v.-ketels geveegd worden?

Bij apparaten die op gas gestookt worden, zoals gaskachels, gasgestookte c.v.-ketels en (bad)geisers in moderne woningen, is er normaal gesproken geen vervuiling van het rookkanaal. Het is wel belangrijk dat de gasgestookte apparaten regelmatig onderhouden en afgesteld worden. Op die manier voorkom je de kans op koolmonoxide, een giftig gas.

Veilig stoken

In onderstaand filmpje zie je 4 tips om veilig te stoken. De tips staan onder het filmpje nog een keer opgesomd.

De tips nog een keer op een rijtje:

  • Gebruik alleen schoon en droog hout in de open haard
  • Zorg dat er een emmer zand in de buurt van de open haard staat om een eventuele brand te kunnen blussen.
  • Laat de schoorsteen minimaal 1x per jaar vegen (ook als je schoon en droog hout gebruikt) door een bedrijf dat aangesloten is bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). Dan weet je zeker dat je te maken hebt met een gediplomeerde schoorsteenveger met aansprakelijkheidsverzekering.
  • Gebruik de ‘Zwitserse’ methode om het haardvuur aan te steken en de rook te minimaliseren.