Onveilig stoken, levensgevaarlijk!

Geplaatst op: 21 oktober 2018

Misschien heb je zelf wel een gaskachel of schoorsteen in huis. Het wordt weer wat kouder buiten, dus hij gaat weer aan! Stoken in huis is lekker, maar het kan ook gevaarlijk zijn. De brandweer maakt ieder jaar weer veel gevallen mee waarbij het stoken mis gaat. Hieronder een aantal scenario’s. Doe er je voordeel mee en zorg dat het jou niet overkomt.

Stel je voor:

Je zit lekker met een boekje in de luie stoel en het open haardje is aan. Op een bepaald moment wordt de geur van de open haard wel heel heftig. De ventilatie is niet in orde en de rook kan niet weg. De dag ervoor heb je de open haard winterklaar gemaakt en heb je hem schoon gemaakt en heb je het een en ander verschoven. Wat je toen niet door hebt gehad is dat het klepje van de ventilatie is dichtgeklapt toen je dit deed. De vieze rook kan dus niet weg en je vergiftigd jezelf langzaam door de open haard op te stoken. Gelukkig ben je alert op de geur en weet je dat er iets mis is.

Je hebt een gaskacheltje staan in de huiskamer. Hij staat al een aantal jaar op dezelfde plek. Er ligt een plaat onder waardoor die stabiel staat. In de wintermaanden heb je hem lekker opgestookt, je ziet af en toe wel dat de plaat een beetje smeult, maar je ziet geen rookontwikkeling dus je besteed er geen aandacht aan. Een aantal weken later ben je weer aan het stoken en het smeulen wordt roken. In een fractie van een seconde valt de gehele kachel door de houten vloer naar de onderburen, in hun woonkamer. Het smeulen van de kachel heeft ervoor gezorgd dat de kachel door de vloer is heen gebrand.

Je woont in een gezellige flat in Blijdorp en je hebt een wat oudere onderbuurvrouw. De flat waar jullie in wonen is al wat ouder en dat betekent dat er geisers in de keuken hangen. Je weet dat de buurvrouw beneden het in de winter flink koud krijgt. Vorig jaar had ze zichzelf vergiftigd. De ventilatieroosters in de keuken waren dichtgeplakt om de koude lucht buiten te houden. Ondertussen haalde de geiser de zuurstof uit de omgeving en was er geen ventilatie die nieuwe zuurstof toevoegde aan de keuken. Uiteindelijk liep de buurvrouw dagen met hoofdpijn, waardoor ze je vroeg om een afspraak bij de dokter voor haar te maken. Wat bleek, de CO waarde in het huis waren te hoog. Ze was zichzelf langzaam aan het vergiftigen.

Herken je een van bovenstaande scenario’s? Ben extra alert en bel de brandweer!

Deel dit bericht