Op kamers: doe jij ’t veilig?

Geplaatst op: 19 oktober 2016

Afbeelding: LSVb

Deze zomer gaan weer duizenden nieuwe studenten op zoek naar een kamer. Een nieuwe stad, een nieuw huis, voor ’t eerst op kamers. Doe jij ’t veilig?

De brandveiligheid in studentenhuizen is vaak ver te zoeken. Ook dit jaar is de brandweer daarom aanwezig op de Eurekaweek, de introductieweek voor nieuwe studenten in Rotterdam. Voor wie het evenement moet missen, hebben we de volgende tips:

Tip 1: Hou vluchtroutes vrij

Het kan in een studentenhuis nog weleens een bende zijn. Zorg dat je veilig kunt vluchten als er brand is. Hou gangen en trappen vrij van fietsen, wasrekken, vuilniszakken en kratjes.

Tip 2: Hang een rookmelder op

Als er ’s nachts brand ontstaat, dan merk je daar zelf niets van – als je ligt te slapen natuurlijk. Zorg daarom voor een rookmelder. Die kun je al vanaf ?5 kopen. Je kunt ook aan je huisbaas mailen of hij een rookmelder ophangt.

Tip 3: Blijf in de keuken als je kookt

Blijf in de keuken als er hete pannen op het fornuis staan en hou je hoofd erbij. Zeker als je bijvoorbeeld nog een eitje bakt na het uitgaan. Slaat de vlam toch in de pan, probeer de pan met een deksel, een ovenplaat of een grotere pan af te sluiten. Hou de deksel schuin ter bescherming tegen de vlammen. Blus nooit met water!

Tip 4: Pas op met kaarsen en sigaretten

Kaarsen en sigaretten staan allebei in de top 3 van brandoorzaken in studentenhuizen.

Check je huis!

Ben je op zoek naar meer tips of wil je zelf checken of je studentenhuis veilig is? Kijk op www.heetinhuis.nl of download de app van de LSVb!