Slapen met de deur dicht redt levens

Geplaatst op: 28 september 2016

Wist je dat rook je grootste bedreiging is bij een woningbrand? Door het inademen van rook krijgt je lichaam geen zuurstof.

Door de deuren in je huis gesloten te houden, zorg je ervoor dat rook zich niet kan verspreiden als er brand ontstaat. Een rookmelder helpt je rook vroegtijdig te constateren.

Sluit binnendeuren

Sluit alle binnendeuren voordat je gaat slapen. Als er brand is, blijft de giftige rook zo nog enige tijd buiten de leefruimte. Ook zorgt het sluiten van de binnendeuren ervoor dat een eventuele brand niet snel aan z’n zuurstof komt, waardoor de brand in feite wordt vertraagd.

Zorg dat je de rookmelder kunt horen

Als je slaapt ruik je geen rook, maar je hoort het luide alarm van een rookmelder wel. Plaats rookmelders in de hal en op de overloop, maar ook in ruimten waar je slaapt en waar brand kan ontstaan. Zorg ervoor dat je rookmelders goed kunt horen, ook als de deuren gesloten zijn. Hoor je ze niet? Kies dan voor rookmelders die onderling gekoppeld zijn.

veiligleven

Vlucht veilig

Je hebt bij brand maar een paar minuten om te vluchten. Bedenk vooraf wat de veiligste vluchtroute is en waar de huissleutel zich altijd bevindt. Staat de route vol rook? Blijf laag bij de grond en volg je vluchtroute. Lukt dit niet, blijf dan in de ruimte zonder rook. Sluit de binnendeur en maak de brandweer kenbaar waar je bent.

In de regio Rotterdam-Rijnmond wordt deze maand uitgebreid aandacht besteed aan het sluiten van binnendeuren – het thema van de brandpreventieweken. Team Veilig Leven van de Brandweer brengt het thema bij senioren onder de aandacht. Tevens worden deurhangers uitgedeeld bij verschillende zorginstellingen, hier staat een aantal tips nogmaals na te lezen.