Veilig BBQ ‘en met het mooie weer!

Geplaatst op: 16 april 2018

In het voorjaar en de zomer is het lekker om de BBQ uit te halen en buiten te gaan zitten om te BBQ ’en. Als je dit doet is het belangrijk dat je voorzichtig bent. Als je de volgende tips opvolgt, geniet jij van een heerlijke BBQ thuis of in het park.

  1. Gebruik aanmaakblokjes

Steek de barbecue veilig aan. Gebruik aanmaakblokjes en leg die tussen de kolen of de briketten. Maak nooit gebruik van vluchtige stoffen zoals spiritus, terpentine of petroleum. Deze kunnen een steekvlam veroorzaken.

  1. Zorg voor een stevige ondergrond

Gebruik een metalen plaat, een stenen tegel of een ondergrond van ander onbrandbaar materiaal. Op die manier zorg je ervoor dat de barbecue niet omvalt. Bovendien verschroeit het gras niet. Zorg voor een stabiele ondergrond!

  1. Houd rekening met de wind.

Ga zo zitten, dat je niet in de rook zit en dat je geen last hebt van eventuele vonkjes. Zorg ook dat mensen om je heen geen last hebben van jouw BBQ.

  1. Houd een emmer water in de buurt en doof de BBQ met zand.

Slaat er per ongeluk toch een vonk over of brand iemand zijn vingers, dan kun je het water gebruiken om te blussen of te koelen. Bijkomend voordeel: je kunt je vette vingers tussendoor wassen. Aan het eind van de BBQ kan je deze ook doven met zand. Dit veroorzaakt geen stoom. Gooi de kooltjes pas weg als deze zijn afgekoeld. Ga niet lopen met een BBQ die nog heet is of zelfs nog brand!

  1. Houd de omgeving in de gaten

Let op met brandbare kleding van zowel jou als je kinderen. Laat kinderen en huisdieren niet rennen rondom de BBQ.

Pro-tip: de BBQ-BOB

Ben je een echte barbecue-pro, stel dan iemand aan die verantwoordelijk is voor de veiligheid. Zeker als het wat later en gezelliger wordt, zorg dat iemand alert blijft. Diegene kan de kinderen of huisdieren op een veilige afstand houden, zorgen dat mensen met loshangende kleding uit de buurt blijven en natuurlijk opletten dat het vlees niet aanbrand.

Deel dit bericht