Veilig gebruik van elekrische apparaten

Geplaatst op: 6 juli 2015

Zo’n zesduizend keer per jaar rukt de brandweer uit voor brand in een woning. Onvoorzichtig gebruik van elektrische apparatuur is een van de belangrijkste oorzaken van brand. Gelukkig kunt u zelf veel doen om brand in uw woning te voorkomen!

Bijna alle elektrische apparaten worden warm bij gebruik. Let vooral op apparaten die een ventilator hebben om oververhitting te voorkomen, of waarin lucht wordt aangejaagd. Als de warmte niet goed weg kan door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Denk aan wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventila­torkachels, computers, laserprinters en haarföhns.

Alle apparaten zijn veiliger als u ze schoonhoudt. Maar pas op, water kan kortsluiting veroorzaken. Gebruik daarom ook uw tv-toestel niet als bijzettafel; zet er geen bloemenvazen of planten op.

Tips

Zet apparaten liever uit dan op stand-by

Als een elektrisch apparaat aan staat, worden onderdelen binnenin het apparaat heet. Dat geldt voor bijvoorbeeld de hard drive van uw computer of onderdelen van uw televisietoestel. Als het apparaat op stand-by (de slaapstand) staat, blijven die onderdelen warm. De warmte kan in combinatie met stof binnenin het toestel brand veroorzaken.

Met het uitschakelen van uw apparatuur bespaart u ook nog eens energie.

Sluit elektrische apparaten verstandig aan

Als u voor een apparaat een kabelhaspel gebruikt, rol die dan helemaal uit. Het nog opgerolde snoer in de haspel kan warm worden, en als het isolatiemateriaal smelt, kan kortsluiting en daardoor brand ontstaan.

Grote stroomverbruikers zoals elektrische frituurpannen en elektrische kacheltjes kunt u beter rechtstreeks op een stopcontact dan op een kabelhaspel of stekkerdoos aansluiten. Zo voorkomt u overbelasting, kortsluiting en de kans op brand.

Reinig de filters van de wasdroger

Van alle elektrische apparaten veroorzaken wasdrogers het vaakst brand. Zorg dat de droger niet oververhit kan raken. Dat doet u door de filters en eventueel de luchtafvoerslang te reinigen. Laat eens in de vijf jaar een vakman de hele droger vanbinnen schoonmaken.

Tot slot: laat de wasdroger niet draaien als u niet thuis bent.

Geef halogeenverlichting de ruimte

Halogeenspotjes (zelfs met lampjes van 12 volt) kunnen lelijke schroeiplekken veroorzaken. Zet ze daarom niet te dicht bij gordijnen en meubels. Als die langdurig worden verhit, kunnen ze plotseling in brand vliegen. Ook als u halogeenverlichting hebt ingebouwd in een verlaagd plafond, moet de warmte goed weg kunnen. Er moet dus voldoende ruimte zijn tussen het plafond en het verlaagde plafond. Informeer bij de aanschaf van inbouwspots naar de veiligheid.

Reinig het filter van de afzuigkap

Maak minimaal eens per drie maanden het vetfilter in uw afzuigkap schoon of vervang het. Het vet in de filter kan vlam vatten als u veel kookt of als de vlam in de pan slaat. Menige keuken is op die manier volledig uitgebrand.

Test uw elektrische deken

Als een elektrische deken de hele zomer in een kast heeft gelegen, kan de bedrading beschadigd zijn. Daardoor kan kortsluiting en brand ontstaan. Vouw een elektrische deken voor gebruik helemaal uit en volg de gebruiksaanwijzing.

Magnetron

Gebruik de magnetron alleen voor voedsel en drank. Probeer geen spullen te verwarmen of te drogen in de magnetron. Let ook op de bereidingstijd van voedsel. Als u de magnetron instelt op enkele minuten in plaats van enkele seconden, kan brand ontstaan.

Inbouwapparatuur

Denk aan ventilatie voor inbouwapparatuur. De warmte die inbouwapparaten afgeven, moet weg kunnen. Denk aan uw tv, versterker, videorecorder, computer, oven, magnetron en halogeenspotjes.

Deel dit bericht