Veilig vluchten bij brand

Geplaatst op: 29 maart 2016

Op dinsdadagochtend 29 maart oefent brandweer Rotterdam-Rijnmond het veilig vluchten bij brand aan de Diergaardesingel in Rotterdam. Een groep studenten gaat de uitdaging aan en vlucht – onder begeleiding van de brandweer – naar buiten terwijl hun huis vol rook staat.

Studenten vormen een belangrijke doelgroep als het gaat om voorlichting over brandveiligheid. In studentenhuizen is het vaak slecht gesteld met de veiligheid van huishoudelijke apparatuur of vrije vluchtwegen.

Wat doe jij als er brand uitbreekt? Kunnen jij en je gezin of huisgenoten wel veilig buiten komen? De brandweer is binnen acht minuten ter plaatse. Tot dat moment ben je op jezelf aangewezen. Het is daarom belangrijk om een vluchtplan te hebben. Bekijk het onderstaande filmpje van brandweer Haaglanden.

3 tips om te vluchten

  • Hou alle vluchtwegen vrij. Zorg dat er niets op de trap of in de gang staat.
  • Zorg ervoor dat de sleutel van je voordeur altijd op dezelfde plek ligt. Bijvoorbeeld aan een haakje in de gang.
  • Spreek een vaste plaats af om te ontmoeten. Zo weet je snel of iedereen veilig buiten is.

Benieuwd of je zelf veilig buiten kunt komen bij brand? Oefen je vluchtweg eens vanaf je bedrand tot aan de voordeur. Dat kan met je ogen dicht, of met een blinddoek op. Zorg wel dat er iemand bij je is, want het is lastig er dan je denkt!

Vluchten bij brand is niet alleen thuis belangrijk. Ook op je werk of op school moet je snel buiten kunnen komen. Oefen je weleens een ontruiming? Zie voor meer info http://www.ontruimenmoetjeoefenen.nl/

Deel dit bericht