Vlam in de pan: wat te doen?

Geplaatst op: 29 december 2015

Een veelvoorkomende oorzaak van een (keuken)brand is de ‘vlam-in-de-pan’, vaak veroorzaakt door een oververhitte pan met olie of vet.

Hoe te voorkomen?

  • Houd de afzuig- of wasemkap vrij van vet. Dit verkleint de kans dat bij een vlam in de pan het vuur direct overslaat op de kap.
  • Zorg altijd voor een passende deksel binnen handbereik.
  • Blijf in de buurt als je aan het koken bent. Zet de kookpit(ten) even uit als de telefoon gaat of als je onverwacht bezoek krijgt.

Wat te doen bij een vlam in de pan?

  1. Plaats snel een passende deksel op de pan. Houd daarbij de deksel schuin van je af om brandwonden te voorkomen. Door het gebrek aan zuurstof zal de brand na enige tijd vanzelf doven. Laat de deksel erop zitten!
  2. Sluit het gas of elektra af van het kooktoestel.
  3. Schakel de afzuig- of wasemkap uit.

Wat nooit te doen?

  • Probeer brandende olie of vet nooit met water te blussen!
  • Verplaats nooit een brandende of hete pan! Dit vergroot het risico op brand en persoonlijk letsel. De pan moet langere tijd afkoelen.

En als de brand toch uitbreidt?

  1. Raak niet in paniek.
  2. Sluit de keukendeur zodat brand en rook zich minder snel kunnen verspreiden.
  3. Waarschuw eventuele huisgenoten en verlaat de woning.
  4. Bel direct 112 en waarschuw uw buren.