Wiet bij de buren: levensgevaarlijk!

Geplaatst op: 23 september 2016

Elk jaar worden alleen al in Rotterdam zo’n 450 wietkwekerijen opgespoord. Niet alleen in afgelegen panden op een industrieterrein. Hennep wordt verbouwd in flats, rijtjeshuizen, op zolders, in kelders, in schuren, tuinhuisjes, bedrijfspanden, in de glastuinbouw, in achtertuinen, maisvelden, bossen, parken, in vastgoedobjecten, op boerderijen, in ingegraven containers en op schepen. Een hennepkwekerij is levensgevaarlijk voor de omwonenden, want regelmatig ontstaat er brand door kortsluiting in slecht aangelegde electra.

Zo herken je een hennepkwekerij:

  • Buren die zelden thuis zijn of bezoekers op vreemde tijdstippen
  • Licht brandt dag en nacht en/of de ramen zijn afgeplakt.
  • Stankoverlast
  • Constant zoemend of ronkend geluid

Denk je dat er een hennepkwekerij bij jou in de buurt zit? Meld verdachte situaties, bel de politie via 0900-8844 of bel Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Levensgevaarlijk

Een hennepkwekerij levert gevaarlijke situaties op voor omwonenden. Door allerlei aanpassingen in de meterkast of door slecht aangelegde bedrading kan brand ontstaan door kortsluiting. Naastgelegen woningen moeten dan worden ontruimd en als de brandweer moet blussen is er rook-, roet- en waterschade bij de buren. Ook het gevaar van waterlekkage ligt op de loer. De sproeisystemen in een hennepkwekerij zijn verre van waterdicht.

Onderstaand filmpje laat goed zien wat het gevaar van een wietplantage precies is

Wat doet de politie eraan?

De aanpak van de georganiseerde hennepteelt is een landelijke prioriteit voor de politie. Bij de aanpak is niet alleen de overheid betrokken. Ook bedrijven en verzekeraars doen er alles aan hennepteelt samen met de politie een halt toe te roepen.

Denk je dat er een hennepkwekerij bij jou in de buurt zit? Meld verdachte situaties, bel de politie via 0900-8844 of bel Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.