Woningcheck-app brandveiligheid

Geplaatst op: 2 mei 2016

In Nederland zijn er jaarlijks nog veel te veel woningbranden. Soms met alleen materiële schade, maar helaas vallen er ook honderden gewonden en tientallen doden. 

De brandweer kan er niet voor zorgen dat mensen een brandveilig huishouden runnen. Wel kan zij mensen helpen de juiste maatregelen te nemen om hun huis brandveilig te maken. En mocht het onverhoopt toch mis gaan, de gevolgen van brand te beperken.

Het zit in kleine dingen

Woningbrand zit hem vaak in de kleine dingen: te veel stekkerdozen aan elkaar gekoppeld, een rommelige meterkast, een niet regelmatig gecontroleerde CV-ketel, het niet schoonmaken van het filter van de wasdroger. Gelukkig betekent dat ook dat met vrij eenvoudige maatregelen een hoop ellende kan worden voorkomen.

Met de Woningcheck-app voor smartphone en tablet heeft iedereen in een handomdraai de kwetsbaarheden in het huis op een rij gezet. De app neemt gebruikers kamer voor kamer mee door de woning. In elke ruimte wordt een aantal vragen gesteld. Aan de hand van foto’s, video’s en korte tekstfragmenten krijgt de gebruiker uitgelegd hoe brand kan ontstaan en wat hij/zij zelf kan doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Zijn alle ruimten doorlopen, dan kan de gebruiker zijn of haar persoonlijke To-Do-lijst bekijken. Deze lijst bevat tips om de woning (nog) brandveiliger te maken.

De brandweer wil zoveel mogelijk mensen ertoe zetten om deze brandveiligheids-app te downloaden. Vraag ook gerust uw vrienden, familie en kennissen eens om de app te bekijken

Download de app voor iOSDownload de app voor Android

 

De app is beschikbaar in de App Store voor Apple-apparaten en in Google Play voor Android. De app is een initiatief van vertegenwoordigers van een aantal Veiligheidsregio’s en wordt door alle vijfentwintig regio’s gezamenlijk gefinancierd. Een primeur in Nederland: nooit eerder brachten alle regio’s geld bijeen voor een gezamenlijk project op het gebied van Brandveilig Leven.