Woningcheck brandveiligheid

Geplaatst op: 21 november 2016

Het is belangrijk dat je veilig woont in je eigen huis. Brandpreventie hoort daar ook bij. Daarom voert de brandweer sinds enkele jaren campagne. In deze campagne gaat het om wat jij kunt doen om de brandveiligheid in jouw woning te vergroten. De brandweer komt bij je langs om samen met jou te kijken hoe goed jouw huis beveiligd is tegen brand.

Wat komt de brandweer doen?

De brandweer geeft je advies over hoe jouw woning brandveiliger kan worden. Samen met jou controleert de brandweer verschillende punten in de woning. De brandweer heeft hiervoor een lijst met speciale onderwerpen. Controlepunten zijn bijvoorbeeld:

  • Hangen er rookmelders in het huis?
  • Waar hangen de rookmelders?
  • Hangen er geen elektriciteitsdraden los?
  • Wat is de vluchtroute? En staan daar geen spullen in de weg?

De brandweer wijst meteen aan wat al in orde is en wat nog verbeterd kan worden. Je krijgt handige tips om dingen aan te passen in huis. Als je vragen hebt, kunt u die meteen stellen.

Heb je nog geen rookmelder? Dan hangt de brandweer die meteen voor je op. Deze melders gaan 10 jaar mee en worden opgehangen in de gang of in de buurt van de slaapkamers.

Moet ik meedoen?

Je bent niet verplicht om mee te doen. De brandweer belt bij je aan en vraagt of zij even binnen mag kijken naar de brandveiligheid. Het is natuurlijk wel goed om de brandweer binnen te laten, want zij kan je helpen om de brandveiligheid in jouw huis te verbeteren. Het advies en de controle zijn helemaal gratis. Ook als de brandweer rookmelders ophangt, kost je dat niets. Geen tijd? Dan kun je met de brandweer een afspraak maken voor een andere tijd of dag. Dan komen ze later terug.

Hoe weet ik dat het de brandweer is?

De brandweer belt gedurende dit jaar bij je aan met de vraag of ze naar binnen mogen om te kijken naar de brandveiligheid. Alle adviseurs van de brandweer dragen een brandweeruniform. Ook hebben ze een pasje bij zich waar op staat dat ze voor de brandweer werken.

Niet thuis kaart ontvangen?

Heb je van de brandweer in niet thuis kaart in de bus ontvangen? Klik dan hier om een afspraak te maken.