Woont jouw buurvrouw van 80 wel brandveilig?

Geplaatst op: 7 augustus 2018

Brandveiligheid bij senioren

Heb jij zelf een rookmelder hangen? Hopelijk wel! Maar hebben senioren in jouw straat ook een rookmelder hanger? Senioren wonen steeds langer zelfstandig. Zij zijn door hun leeftijd en fysiek vaker slachtoffer van een brand. Een beginnende brand wordt door een ouder persoon minder snel opgemerkt vanwege gehoor-, zicht- en reukverlies. Ouderen nemen minder snel hitte waar, door een afgenomen gevoeligheid voor pijn. Ook door een afname in coördinatievermogen, balans, inschattingsvermogen en afgenomen snelheid van bewegen kunnen er eerder ongevallen ontstaan.

Ouderen zijn minder goed te been, waardoor het onderhoud aan het huis er wel eens bij inschiet.  Verouderde elektrische bedrading en apparatuur, een ophoping van spullen, de neiging om spullen te dicht bij een vuurbron te plaatsen en snel ontvlammende kleding zijn grote risico’s. Praten over brandveiligheid bij ouderen is dus erg belangrijk!

Zorg dat je weet wie je buren zijn. Misschien kan je iemand helpen door eens samen te kijken naar de brandveiligheid in huis. Onderstaande tips kun je hierbij in gedachte houden. Het kan helpen om brandveiligheid te vergroten.

  • Zorg dat een rookmelder goed hoorbaar is. Voor slechthorenden zijn er versterkers beschikbaar. er zijn ook trilplaten die je bijvoorbeeld onder het hoofdkussen kunt plaatsen, deze gaat trillen in geval van rook. Of een apparaat dat lichtflitsen geeft indien er rookontwikkeling is. Dit kan allemaal helpen om ouderen te helpen alarmeren.
  • Er zijn ook spraakrookmelders. Deze zegt wat je moet doen als er brand is uitgebroken. Dit is fijn omdat mensen vaak in paniek raken niet meer weten wat ze moeten doen als de rookmelder afgaat. Deze rookmelders worden in sommige gevallen vergoed door de zorgverzekering.
  • Je kunt rookmelders aanschaffen die de buren ook waarschuwen, deze kunnen helpen met eventuele hulpdiensten inschakelen.

Wil je nog meer praktische tips over brandveilig wonen voor senioren? Check deze dan hier!