7 brandgevaren tijdens de feestdagen

Geplaatst op: 18 december 2018

Top 7 brandgevaren tijdens de feestdagen

Tijdens de feestdagen zijn we allemaal bezig met lekker eten, kaarsjes, kerstversiering en andere gezellige dingen. Een aantal van deze dingen zijn ook extra brandgevaarlijk. Daarom is het handig om thuis even na te gaan hoe brandveilig jouw kerstdagen plaatsvinden. Een goede voorbereiding is het halve werk. Wij geven jou tips waardoor je de 7 meest voorkomende brandoorzaken voor kan zijn.

Brand voorkomen

  1. Een echte kerstboom is erg brandbaar. Neem het liefst een kunstkerstboom, want deze is brandveiliger. Of neem, als je toch een echte wilt, één met een kluit. Deze droogt minder snel uit en is daardoor minder brandgevaarlijk.
  2. Kaarsen staan sfeervol, maar pas hier erg mee op! Houd kaarsen uit de buurt van ontvlambare materialen (zoals gordijnen, kerstversieringen, kerststukjes en papieren tafelkleedjes), kinderen en van plekken waar men steeds langs loopt. Plaats kaarsen dan ook vooral in een stevige, stabiele, hittebestendige houder.
  3. Zorg dat de versiering in huis brandveilig of geïmpregneerd. Impregneren heeft een brandvertragende werking. Elektrische verlichting in de boom is mooi, maar alleen veilig als de verlichting het KEMA keurmerk heeft. Controleer daarnaast de bedrading op eventuele beschadiging.
  4. Een kachel of openhaard is heel sfeervol. Als je deze gebruikt, zorg er dan voor dat het schoorsteenkanaal goed is onderhouden. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar vegen en controleren op scheuren en lekkage. Tijdens het stoken komen schadelijke stoffen vrij. Dus ventileer goed.
  5. Let bij gourmet en fondue op met spiritus. Vul nooit een brandende of warme brander bij met brandstof. Dit geldt ook voor nephaarden en sfeerverlichting die worden aangestoken door het gebruik van bio-ethanol. Ga ook niet met bakjes lopen waar spiritus in zit. Vul dit op de plek waar je het gaat gebruiken en wacht met opruimen tot alles is afgekoeld.
  6. Gebruik goed passende verlengsnoeren en leg deze zo neer dat niemand erover kan struikelen. De snoeren afplakken (zeker langs vluchtroutes) is zelfs nog beter. Rol kabelhaspels en lichtsnoeren volledig uit en waak ervoor dat de aangesloten apparatuur niet het maximale vermogen van de stekkerdoos overstijgt (vaak aan de onderzijde beschreven). De stekkerdoos kan dan namelijk gaan smelten.
  7. Wees altijd alert bij het afsteken en kijken naar vuurwerk. Koud vuurwerk bestaat niet, ook sterretjes worden heet en kunnen letsel veroorzaken. Gebruik altijd een aansteeklont voor het afsteken van vuurwerk en plaats het vuurwerk op een stevige vlakke ondergrond. Bescherm je ogen en die van je (klein)kinderen met een speciale vuurwerkbril. Je kunt tegenwoordig

Als er dan toch brand uitbreekt, breng dan jezelf en je huisgenoten direct in veiligheid. Sluit als het kan ramen en deuren en blijf tijdens het vluchten laag bij de grond. Bel als je in veiligheid bent direct 112.

Bron: brandweer.nl

Deel dit bericht