Desinformatie en nepnieuws zijn in andere landen een groot probleem. Ook in de regio Rotterdam-Rijnmond hebben wij ermee te maken. In Nederland zijn veel verschillende media. En die laten verschillende kanten van het nieuws zien. Daardoor hebben nepnieuws en desinformatie in Nederland nog niet zo veel invloed. Maar het kabinet wil voorkomen dat dat wel gebeurt. Iedereen in Nederland moet kritisch en nieuwsgierig blijven naar waar het nieuws vandaan komt. Check de tips om het verschil tussen nep en echt nieuws te herkennen.

Wat zijn desinformatie en nepnieuws?

Nepnieuws kan verschillende vormen hebben. Een voorbeeld is desinformatie: onware of onnauwkeurige informatie die expres wordt gemaakt en verspreid om geld te verdienen. Of om iemand, een groep mensen, een organisatie of land te beschadigen. Dan heeft de afzender slechte bedoelingen.

Checklist ‘Is die informatie echt?’

Twijfel je of een (online) bericht echt is? Of misschien nepnieuws is? De checklist van Rijksoverheid helpt je om een bericht zelf te onderzoeken. Check bijvoorbeeld wie het bericht geschreven heeft. En controleer of je het bericht ook terugziet in de kranten of een tv-journaal. Blijf altijd nieuwsgierig. En blijf altijd kritisch.