Orkaan in Nederland, kan dat?

Geplaatst op: 11 september 2017

De orkanen Irma en Harvey aan de andere kant van de wereld zijn de afgelopen dagen veelvuldig in het nieuws. Het is een vorm van natuurgeweld die we in Nederland eigenlijk niet kennen. Toch vragen mensen zich af: een orkaan in Nederland, zou dat kunnen?

Het korte antwoord is ‘nee’. Volgens berekeningen van het KNMI is de kans nihil dat een orkaan (met windkracht 12 of hoger) in Nederland aan land komt. Een orkaan ontstaat namelijk in gebieden waar het zeewater zeer warm is en de wind niet al te hard waait. Erg on-Nederlandse omstandigheden dus. Wel bestaat de mogelijkheid dat een tropische storm die in kracht is afgenomen, op een later moment toch over Europa trekt. Dit gebeurde in 2014 nog, met stormvloed, zeer harde wind en buitensporige regenval tot gevolg.

Toch kan het ook in Nederland hard stormen. Zo eens in de twee jaar (bron: KNMI) trekt een zeer zware storm over ons land. Gelukkig zien we die vaak van tevoren aankomen en kun je het een en ander doen om je spullen veilig te stellen.

Meer weten over storm en wat je kunt doen? Lees: Stormschade? Bereid je goed voor.