Geplaatst op woensdag 10 mei 2023 - 19:38
Laatste update op maandag 15 mei 2023 - 7:42

Er is een brand uitgebroken in een pand aan de Anjerweg in Bleiswijk. Hulpdiensten zijn onderweg. Verdere info volgt.

Updates

donderdag 11 mei 2023 - 12:29

Voor de agrarische ondernemers die schade hebben door deze brand kijkt de gemeente Lansingerland hoe het kan ondersteunen bij het inventariseren van de schade. En daarna volgt een specifiek handelingsperspectief voor de landbouwgrond. Na het weekend komt de gemeente met nieuwe informatie. Bent u agrarisch ondernemer en heeft u schade? U kunt hiervoor contact opnemen met uw eigen verzekeraar. Deze informatie zal gedeeld worden via de website van de gemeente Lansingerland.

woensdag 10 mei 2023 - 23:35

De brandweer zal nog enkele uren nablus- en sloopwerkzaamheden verrichten.

woensdag 10 mei 2023 - 23:28

De brand is onder controle. Ten oosten van de brand worden over grotere afstand brokstukken en brandresten aangetroffen. Verbrande brokstukken bevatten vrijwel altijd schadelijke stoffen. De blootstelling (via de huid, via de mond of via inademing) is naar verwachting beperkt, maar volg de volgende voorzorgsmaatregelen op.

Bij aantreffen van brokstukken of brandresten, handel als volgt:

  • Voorkom contact met roet of brokstukken. Was daarna je handen.
  • Zichtbare brokstukken kunnen verwijderd worden door ze met handschoenen op te pakken en weg te gooien bij het restafval. Was daarna je handen.

Neergeslagen roet komt vooral binnen door hand-mond-contact via vieze handen, roetaanslag op speeltoestellen en het eten van groenten waarop roet aanwezig is.

Bij aantreffen van roet:

  • Vermijd contact met roetdeeltjes. Na aanraking handen wassen met water en zeep;
  • Inspecteer speelplekken en schoolpleinen goed op de aanwezigheid van brokstukken en roet. Roetneerslag op speeltoestellen kan – met handschoenen- met warm water en zeep worden verwijderd;
  • Ook kunt u bij zichtbare roetvervuiling de toplaag van het zand in de zandbak verwijderen en vervangen voor schoon zand.
  • Moestuin: Eet geen gewassen met zichtbare roetdeeltjes er op. Wij raden aan om groenten en fruit die niet zichtbaar verontreinigd zijn uit voorzorg te schillen of te pellen of te wassen. Gewassen die geteeld worden in kassen waarvan de ramen dicht stonden kunnen gewoon worden genuttigd.
  • Zichtbare roetdeeltjes op auto’s, tuinmeubilair etc. kunnen worden afgewassen met warm water en zeep;
  • Tuinmeubels, speeltoestellen, auto’s, kozijnen e.d. kunnen worden schoon gemaakt met sop (met handschoenen);
  • Houd honden bij het uitlaten zoveel mogelijk weg van brokstukken en roetdeeltjes.

Bij aantreffen glasscherven (van zonnepanelen):

De restanten van (on)verbrande zonnepanelen kunnen scherp zijn en daardoor schadelijk zijn voor bijvoorbeeld spelende kinderen en grazende dieren. Voorkom snijwonden bij het opruimen van scherven, door handschoenen te dragen.

woensdag 10 mei 2023 - 22:41

De brandweer heeft het sein brand meester gegeven. Er zijn geen gewonden bij het incident, wel zijn de loodsen inclusief ongeveer 300 campers/caravans verloren gegaan tijdens de brand.

woensdag 10 mei 2023 - 21:34

De brand heeft zich inmiddels flink uitgebreid. De brandweer zet in op het voorkomen van verdere uitbreiding. Mogelijk komen er bij de brand roet- en glasdeeltjes vrij. Deze kunnen neerkomen tot aan Waddinxveen. Het dringende advies is om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te schakelen. Tevens is het van belang voor de omliggende kassen dat zij ook de kassen sluiten.

woensdag 10 mei 2023 - 21:32

In verband met de grote hoeveelheid rook is een NL-Alert verstuurd. De oproep is om uit de rook te blijven, ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten.

woensdag 10 mei 2023 - 20:48

Er zijn geen gewonden bij deze brand.
Mocht u last hebben van de rook? Sluit uit voorzorg ramen en deuren, schakel ventilatiesystemen uit en blijf binnen.

woensdag 10 mei 2023 - 20:33

De brand woedt in een opslagloods voor o.a. caravans. De brandweer is ter plaatse en beschikt over voldoende materiaal om de brand te bestrijden. Vanwege de uitdagingen bij het verkrijgen van voldoende bluswater is er een grootschalig watertransportsysteem onderweg naar de locatie van de brand. Op dit moment ligt de focus van de inzet voornamelijk op het voorkomen van verdere uitbreiding.