Geplaatst op donderdag 21 september 2023 - 8:01
Laatste update op zaterdag 23 september 2023 - 17:34

Bij een afvalverwerker is In een opslag met afval brand uitgebroken. Brandweer is ter plaatse. Meer informatie volgt zo snel mogelijk

Updates

zaterdag 23 september 2023 - 17:34

zaterdag 23 september 2023 - 8:00

De brandweer heeft rond half zeven het sein brand meester gegeven. De brand is uit, er zijn geen smeulende brandresten meer aangetroffen. De verdere afhandeling is overgedragen aan de AVR

vrijdag 22 september 2023 - 23:07

vrijdag 22 september 2023 - 23:07

De brandweer is de komende uren nog bezig met het blussen van de diverse brandhaarden. Mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn dan zullen wij dit melden.

vrijdag 22 september 2023 - 17:06

Ook in het pand zelf is nog steeds op verschillende plekken sprake van brand. De brandweer is druk bezig om duidelijk te krijgen waar de branden zich bevinden, zodat ze de blussing ook daar kunnen inzetten.

vrijdag 22 september 2023 - 17:06

De brandweer start met het slopen van de zijkanten van het gebouw. Zo kan het beter bij de brand die zich in de muren van het pand bevindt. Hierbij kan rook vrijkomen. Advies blijft: blijf uit de rook en sluit ramen en deuren.

vrijdag 22 september 2023 - 13:57

Veelgestelde vragen

Zijn er gevaarlijke stoffen vrijgekomen?
Rook is nooit gezond. We doen metingen naar gevaarlijke stoffen bij de brand die gisteren ontstond. Er kunnen roetdeeltjes neerdalen vanuit de rook. In het laboratorium wordt onderzocht welke stoffen hierin zitten. Dit duurt enkele dagen.

Moet ik binnenblijven?
Blijf zoveel mogelijk uit de rook. Sluit ramen en deuren en zet de ventilatie (voor zover dat gaat) uit.

Wat moet ik doen met roetdeeltjes?
In het effectgebied kunnen roetdeeltjes en verbrandingsresten neerkomen. Daarbij gelden de volgende adviezen:

• Zichtbare brokstukken kunt u met handschoenen oppakken en weggooien bij het restafval;
• Zichtbare roetdeeltjes op auto’s, tuinmeubilair, speeltoestellen etc. kunnen worden verwijderd met warm water en zeep.
• Gras kan worden gemaaid en bij het GFT-afval;
• Heeft u roetdeeltjes aangeraakt? Was dan uw handen met water en zeep.

Ik heb gezondheidsklachten door de rook en stankoverlast. Wat moet ik doen?
U kunt last hebben van hoofdpijn en prikkende ogen door de rook. Blijf daarom zoveel mogelijk uit de rook. In de meeste gevallen gaan deze klachten vanzelf over. Gaan de klachten niet over of maakt u zich zorgen? Dan kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Moet het vee naar binnen?
Om te zorgen dat vee niet blootgesteld wordt aan roetdeeltjes en de mogelijk gevaarlijke stoffen hierin, is het advies om de dieren in de stal te zetten of in de hokken binnen te plaatsen.

En moeten mijn huisdieren binnenblijven?
Voorkom dat uw huisdier rook inademt en roetdeeltjes of brandresten op eet.

Kan ik groente en fruit uit eigen tuin eten?
Bij de brand komen roetdeeltjes vrij. We adviseren om groente en fruit eerst goed te wassen of te schillen, voordat u deze eet.

Kan ik eieren uit het gebied eten?
Het advies is om eieren van kippen in het effectgebied niet te eten.

vrijdag 22 september 2023 - 10:37

De aannemer is ter plaatse. Als er gaten in het dak zitten, kan er naar binnen geblust worden.

vrijdag 22 september 2023 - 9:42

De havendienst ondersteunt bij de bluswerkzaamheden. Hoe ziet dat er uit? Hier een beeld gezien vanuit de drone

vrijdag 22 september 2023 - 9:30

De rook wordt nu snel minder. Er zijn ook onbemande blusrobots ingezet die voorkomen dat de brand kan overslaan naar andere objecten op het terrein

vrijdag 22 september 2023 - 8:24

In de gebieden Vlaardingen & Maasluis kan rook en/of stank overlast worden ervaren. Welke gezondheidsrisico’s zijn hieraan verbonden:

– Rook is altijd schadelijk, blijf daarom uit de rook. Sluit ramen en deuren. Zet ventilatie uit.
– Ervaar je stank? Ook dan geldt: sluit ramen en deuren. Zet ventilatie uit.

vrijdag 22 september 2023 - 8:19

De grootste uitdaging voor de brandweer is om de brandhaard te kunnen bereiken en te kunnen blussen. Er wordt nu samen met de AVR geregeld dat er een kraan komt om openingen in de zijwand te kunnen maken.

vrijdag 22 september 2023 - 7:08

Met behulp van een blusboot van het havenbedrijf wordt een inzet gedaan op een van de panden.

vrijdag 22 september 2023 - 5:38

De brand woedt in een moeilijk toegankelijk deel van het bedrijf. Er wordt een aanpak uitgewerkt om bluswater op de brand te kunnen krijgen. Zolang er niet goed geblust kan worden blijft de rookontwikkeling

vrijdag 22 september 2023 - 3:41

Door de toenemende rook kunnen er klachten komen uit het gebied waar de rook heen trekt. Sluit daarom ramen en deuren en zet mechanische ventilatie uit. Rook is altijd slecht voor de gezondheid

vrijdag 22 september 2023 - 3:07

Bij Grip-2 komt er een regionaal operationeel team (ROT) bijeen in het WPC gebouw in Rotterdam. Hier zitten vertegenwoordigers van alle hulpdiensten

vrijdag 22 september 2023 - 3:05

Door de ontwikkeling van de brand komt er veel rook vrij, deze trekt richting het gebied tussen Vlaardingen en Maassluis. Om de effecten op de omgeving te volgen wordt er nu opgeschaald naar Grip-2.

vrijdag 22 september 2023 - 1:16

Er is een schuimblussing ingezet; in verband met meer effecten naar de omgeving wordt nu opgeschaald naar gecoördineerd optreden onder GRIP-1

donderdag 21 september 2023 - 23:08

De brand is weer opgelaaid waardoor er door de brandweer weer wordt ingezet. Er is vooral sprake van rookontwikkeling en mogelijk lichte stank. De rook gaat richting de oostelijk gelegen bedrijven

donderdag 21 september 2023 - 16:13

De brand is nog niet uit maar wel onder controle. Het nablussen wordt overgedragen aan het bedrijf. Die houdt zich ook bezig met de gevolgen van deze brand.

donderdag 21 september 2023 - 10:57

Met hulp van een drone die ook in het pand kan vliegen is in beeld waar de hotspots van de brand zijn zodat er gericht kan worden geblust.

donderdag 21 september 2023 - 10:56

Er is geen risico meer op doorslag van de brand. De brand woedt in de bunker waar huisvuil wordt verzameld voor het de oven in gaat.

donderdag 21 september 2023 - 10:12

De rookontwikkeling neemt af; inmiddels is het (goederen)treinverkeer en de Prof Gerbrandyweg weer vrijgegeven

donderdag 21 september 2023 - 8:57

De brand woedt in een loods waar afval wordt verbrand. De brandweer zet meerdere blusvoertuigen in om de brand te blussen.

donderdag 21 september 2023 - 8:48

Buiten het terrein en ook aan de overkant van het water worden geen concentraties koolmonoxide gemeten. Wel is er sprake van lichte stankoverlast: een olieachtige geur.

donderdag 21 september 2023 - 8:47

Het (goederen)treinverkeer wat over de Gerbrandyweg loopt is stilgelegd. Ook de doorgaande weg is afgesloten om hulpdiensten de ruimte te geven.

donderdag 21 september 2023 - 8:12

Personeel is ongedeerd en er zijn geen gewonden betrokken. Buiten het bedrijventerrein worden geen verhoogde concentraties gemeten van koolmonoxide.

donderdag 21 september 2023 - 8:05

Rook en stank trekt richting het Scheur. Aan de kant van Maassluis worden metingen door de brandweer verricht.