Geef koolmonoxide geen kans!

Geplaatst op: 12 november 2017

Nog elk jaar overlijden in Nederland zo’n 11 mensen door koolmonoxidevergiftiging. Ook in 2016 en in 2017 deden zich in de regio Rotterdam-Rijnmond weer incidenten voor met het kleur- en geurloze gas.

De brandweer en ambulance rukten in 2016 in onze regio bijna 40 keer uit voor een incident met koolmonoxide. Daarbij raakten tientallen mensen onwel. Sommigen van hen moesten behandeld worden in het ziekenhuis.

Voorkom CO-vergiftiging

Je kunt thuis een aantal dingen doen om te voorkomen dat er koolmonoxide ontstaat of vrijkomt in je woning. Hieronder drie tips:

  1. Laat geisers, cv-ketels of gaskachels jaarlijks controleren door een erkend installateur
  2. Plaats een CO-melder in uw woning. Controleer de batterijen regelmatig en vervang de melder iedere 5 jaar
  3. Zorg voor voldoende ventilatie in huis: Laat ventilatieroosters open staan en schakel afzuiginstallaties in huis niet uit

Herken koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide wordt 250 maal sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Hierdoor krijgen je vitale organen (hart, lever, hersenen) te weinig zuurstof.

  • De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid.
  • Je voelt je verward of slaperig. Ook krijg je een versnelde hartslag.
  • Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op, zoals bewusteloosheid, coma of zelfs blijvende hersenschade. Koolmonoxidevergiftiging kan dodelijk zijn.

Wat moet ik doen bij CO-vergiftiging?

Als er toch sprake is van koolmonoxidevergiftiging, haal dan de mensen om wie het gaat zo snel mogelijk uit de giftige omgeving, direct de frisse lucht in. Bel vervolgens 1-1-2.

  1. Waarschuw de huisgenoten
  2. Zet ramen en deuren wijd open
  3. Schakel (indien mogelijk) de bron uit
  4. Haal het eventuele slachtoffer uit de vergiftigde ruimte en leg hem of haar in de frisse lucht. Ga zelf ook naar buiten en blijf buiten.
  5. Bel 112

Meer over koolmonoxide

Wil je meer weten over koolmonoxide? Kijk dan op www.brandweer.nl/koolmonoxide. Voor informatie over veiligheid bij je thuis, neem contact op met onze Veilig Leven-ambassadeurs, op telefoonnummer 0900 – 8387.

De tips nog een keer op een rijtje: