Onwel door koolmonoxide

Geplaatst op: 15 februari 2016

Foto: 112 Rijnmond

Deze blog is geschreven door Xander Breuls, coördinerend bevelvoerder Brandweer Albrandswaard

Een tijdje geleden werden we in de avonduren gealarmeerd om een meting te komen doen in een huis in Poortugaal. De collega`s van de ambulance behandelden daar een bewoonster die onwel was geworden. 

Omdat zij de situatie niet vertrouwden, vroegen ze ons ter plaatse om met onze meters de luchtkwaliteit te meten. In het huis was een te hoge concentratie koolmonoxide (CO) aanwezig! Ook bij de buren en in de woning daar weer naast. De buren hadden ook al een tijdje last van een zeurderige hoofdpijn, maar hadden geen verband gelegd met koolmonoxidevergiftiging.

Ramen en deuren potdicht

Uit ons onderzoek bleek dat de afzuigkap van de bewoonster verstopt was en de ventilatie ondermaats was. Alle ramen, bovenlichten en deuren waren potdicht en er was geen mechanische ventilatie in de woning. De bij het koken vrijgekomen koolmonoxide vulde het huis en sijpelde naar de naastgelegen woningen. Ook hier zat alles wegens de buitentemperatuur dicht. Bij de huizen waar wel een ventilatieopening (bovenlicht?) was, hebben wij geen koolmonoxide waargenomen met onze meter.

Een bijzonder incident, dat uiteindelijk in de les- en leerstof van de brandweer terecht is gekomen als klassiek voorbeeld van koolmonoxidevergiftiging. Zo zie je maar hoe dichtbij een incident kan zijn en hoe makkelijk deze te voorkomen is.

Voorkom problemen met koolmonoxide

Je kunt thuis een aantal dingen doen om te voorkomen dat er koolmonoxide ontstaat of vrijkomt in je woning. Hieronder drie tips:

  • Laat geisers, cv-ketels of gaskachels jaarlijks controleren door een erkend installateur
  • Plaats een CO-melder in uw woning. Controleer de batterijen regelmatig en vervang de melder iedere 5 jaar
  • Zorg voor voldoende ventilatie in huis: Laat ventilatieroosters open staan en schakel afzuiginstallaties in huis niet uit

De brandweer voert in februari campagne om aandacht te vragen voor koolmonoxide. Lees hier meer tips en informatie over koolmonoxide. Je kunt ook contact opnemen met de afdeling Veilig Leven van brandweer Rotterdam-Rijnmond: 0900-8387

Xander Breuls
Coördinerend bevelvoerder

Volg ons ook op facebook: www.facebook.com/BrandweerAlbrandswaard en twitter @TS42_1.

Deel dit bericht