Grote evacuatieoefening LIVEX zaterdag 25 mei

Geplaatst op: 22 mei 2019

In de Berghaven in Hoek van Holland komen op zaterdag 25 mei honderden evacuees aan wal. Deze locatie vormt de verzamelplek voor de evacuatieoefening ‘LIVEX’. Tijdens deze oefening wordt de P&O-ferry ‘Pride of Hull’ geëvacueerd.

Meerdere reddingboten brengen zaterdag 25 mei opvarenden naar de Berghaven. Ook gaan er tientallen evacuees per helikopter naar vliegveld Rotterdam The Hague Airport.

Oefenen op massa-evacuatie

Tijdens de LIVEX trainen de Kustwacht, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), het Havenbedrijf Rotterdam, gemeente Rotterdam en andere ketenpartners een massa-evacuatie van een ferry. Het doel is om met elkaar te trainen en te oefenen en ervoor te zorgen dat iedereen zijn rol weet bij een massa-evacuatie vanaf de zee. Hierdoor leveren de hulpdiensten een belangrijke bijdrage aan de maritieme veiligheid.

Aanlandhaven

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond richt een opvanglocatie in. In de haven zullen Noodhulpteams Plus klaar staan voor de opvang van slachtoffers. Dit alles wordt zowel ter plaatse als op afstand ondersteund en gecoördineerd door een Commando Plaats Incident (CoPI), een Regionaal Operationeel Team (ROT) en alle functionarissen en diensten die daarbij horen.

Rol gemeente en Rode Kruis

De bevolkingszorg is tijdens een crisis een taak van de gemeente. Hierbij gaat het onder andere om het informeren van de bevolking, opvang van getroffenen en verwanten en de herstelzorg. Dat laatste is de zorg om terug te gaan naar de ´normale´ situatie. Tijdens de LIVEX werkt de gemeente samen met het Nederlandse Rode Kruis en de GHOR. Niet gewonde evacués worden vervoerd naar De Hoekstee, de aangewezen opvanglocatie in Hoek van Holland. Hier registreert de gemeente alle evacués die niet gewond zijn en vindt er een behoefte-inventarisatie plaats.

Mogelijke geluidshinder

LIVEX speelt zich af op de Tweede Maasvlakte, rondom de Berghaven in Hoek van Holland en op Rotterdam The Hague Airport. Daarbij wordt gebruik gemaakt van meerdere KNRM-reddingboten, schepen, verschillende helikopters, het kustwachtvliegtuig en voertuigen van de hulpdiensten. De verschillende deelnemers aan de oefening proberen de overlast voor omwonenden en omringende bedrijven zoveel mogelijk te beperken. Toch valt geluidshinder niet uit te sluiten.

Bekijk onderstaande animatie over de evacuatieoefening LIVEX.

Tweede Maasvlakte

De LIVEX werd in 2009 en 2014 gehouden op de Noordzee, maar vindt dit jaar plaats op de Tweede Maasvlakte nabij de palen 90-91. De reden hiervoor is dat twee sloepen en een evacuatiesysteem van de ferry zelf worden gebruikt. Door op de Tweede Maasvlakte te oefenen is er minder kans op onstuimig weer, zodat er zo veilig mogelijk geoefend kan worden.

Verbod op drones

Vanwege de deelname van meerdere helikopters en het kustwachtvliegtuig geldt er op 25 mei een vliegverbod van 9-16 uur voor luchtverkeer dat niet deelneemt aan de oefening (dus ook voor drones). Dit vanwege de veiligheid van het vliegverkeer. Het vliegverbod geldt boven de Maasvlakte en de Berghaven. Het overtreden van dit vliegverbod is een strafbaar feit.

Meer lezen?

Kijk dan op www.reddingopzee.nl.

Deel dit bericht