Q&A over de maatregelen in Rotterdam-Rijnmond

Geplaatst op: 20 mei 2020

Op deze pagina wordt antwoord gegeven op veel gestelde vragen, de noodverordening en wat de maatregelen precies betekenen voor groepsvorming, evenementen en bijvoorbeeld recreatief verblijf in Rotterdam-Rijnmond. Het uitgangspunt is simpel: vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand. Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.

Op de website van de Rijksoverheid vindt je veel gestelde vragen over alle onderwerpen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met je gemeente.

Evenementen en bijeenkomsten

Zijn er nog evenementen en bijeenkomsten mogelijk?

Alle evenementen en bijeenkomsten zijn afgelast tot 1 september 2020. Met ingang van 1 juni geldt wel dat in publieke locaties en gebouwen maximaal 30 personen samen mogen komen (personeel uitgezonderd), mits ze 1,5 meter afstand bewaren. Dit wordt per 1 juli naar verwachting verruimd naar maximaal 100 personen.

Is er een uitzondering voor religieuze bijeenkomsten, begrafenissen en bruiloften?

Uitzondering op de samenkomst van drie of meer personen wordt gemaakt voor begrafenissen en bruiloften. Voor begrafenissen en bruiloften wordt een maximum aangehouden van 30 personen met inachtneming van de onderlinge afstand tot elkaar van 1,5 meter. Ook hiervoor geldt dat dit per 1 juli naar verwachting wordt verruimd naar 100 personen. Wil je zo’n bijeenkomst bezoeken en heb je (milde) luchtwegklachten? Blijf dan (uit voorzorg) thuis. Bij religieuze bijeenkomsten geldt deze uitzondering tot 30 personen ook, maar adviseren we met klem fysieke aanwezigheid zoveel mogelijk te beperken en thuis te blijven.

Wie controleert de naleving van de maatregelen?

De gemeente is verantwoordelijk om er voor te zorgen dat de maatregelen rondom bijeenkomsten en evenementen worden nageleefd. Om dit te kunnen doen maken zij  gebruik van een regionale noodverordening.

Noodverordening

Wat is een noodverordening?

Op 11 mei 2020 heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, Ahmed Aboutaleb, de Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond 11 mei 2020 afgekondigd. Met deze noodverordening geeft de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vorm aan de aangekondigde maatregelen vanuit de Rijksoverheid voor de gehele regio. Zowel politie als de gemeenten (in naam van het lokale bestuur) kan inwoners, organisatoren en ondernemers aanspreken op het niet naleven van de noodverordening.

Voor welke gebieden is deze noodverordening geldig?

Deze verordening is geldig op het grondgebied van de gemeenten die horen tot de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Dit zijn: Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Westvoorne.

Waar kan ik de volledige noodverordening vinden?
Wat gebeurt er als de maatregelen niet worden nageleefd, kan ik dan een boete krijgen?

Ja, de noodverordening maakt handhaving mogelijk: het niet naleven van de maatregelen die staan vernoemd in de verordening is strafbaar en er kunnen een geldboete en/of andere maatregelen worden opgelegd. Dit wordt door onder andere de politie en gemeente gedaan.

Groepsvorming

Met hoeveel mensen mag ik buiten verblijven? (groepsvorming)

Er geldt geen maximumaantal personen waarmee u buiten mag zijn. Wel geldt altijd de 1,5 meter afstand met mensen die niet tot uw huishouden behoren. Vanaf 3 personen kan er op die 1,5 meter worden gehandhaafd. Wordt het op bepaalde locaties te druk, dan kan er worden opgetreden.

Zijn er openbare plekken zoals parken en openbare sportlocaties afgesloten of niet te gebruiken?

Als op een openbare plek te veel mensen bij elkaar komen heeft een gemeente de mogelijkheid om de openbare plek te sluiten. Het gaat hier bijvoorbeeld om parken, sportvelden, speelplaatsen parkeerplaatsen of skatebanen. De openbare locatie kan volledig gesloten zijn of tussen bepaalde tijden. Hiervoor wordt geregeld een nieuw aanwijzingsbesluit gepubliceerd op Rijnmondveilig.nl.

Komen er nog nieuwe gebieden of locaties bij?

Indien op een plek de maatregelen niet worden opgevolgd kan door de veiligheidsregio per direct besloten worden een locatie te sluiten. De oproep blijft dan ook: houd 1,5 meter afstand en blijf zoveel mogelijk thuis.

Met hoeveel mensen mag ik in mijn huis zijn?

De richtlijn voor bezoek thuis is: maximaal 3 mensen buiten de mensen die in het huis wonen. Onderling moet 1,5 meter afstand worden gehouden.

Wie controleert de naleving van de maatregelen?

De gemeente en politie zijn ervoor verantwoordelijk om er voor te zorgen dat de maatregelen rondom groepsvorming worden nageleefd. Om dit te kunnen doen maken zijn gebruik van een noodverordening.

Kan ik wel naar het strand, park of andere openbare plaats om bijvoorbeeld in de zon te zitten, te sporten of te BBQ'en?

Het uitgangspunt is simpel: vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand. Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.

  • Publieke locaties zoals musea, concertzalen en theaters zijn gesloten. Per 1 juni gaan musea en monumenten weer open, mits 1,5 meter afstand kan worden gehouden tussen de bezoekers. Voor bioscopen, theaters en culturele instellingen geldt dat zij per 1 juni weer open mogen, waarbij een maximum van 30 bezoekers geldt. Datzelfde geldt voor restaurants en cafés. Per 1 juli wordt naar verwachting dit aantal verruimd naar 100 personen. Daarbij blijft de regel dat je met klachten (uit voorzorg) thuisblijft.
  • De voorzitter van de veiligheidsregio kan locaties (zoals vakantieparken, campings, stranden, winkels en parken) sluiten via de noodverordening. Gemeenschappelijke was- toilet en douchevoorzieningen op campings en vakantieparken zijn gesloten.
'Bewuste samenkomsten' zijn verboden en je kan hier een boete voor krijgen. Wat betekent een 'bewuste samenkomst' precies?

Ondanks een versoepeling voor het buiten zijn met meerdere mensen om bijvoorbeeld te sporten, blijven samenkomsten verboden. Denk aan samenkomsten in theaters, cafés, of op terrassen, kermissen of feesten. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld rondvaartboten. Per 1 juni gaan de terrassen weer open. Restaurants, cafés en culturele instellingen mogen vanaf die datum binnen weer bezoekers ontvangen, waarbij een maximum van 30 bezoekers geldt. Dit worden per 1 juli naar verwachting 100 bezoekers. Daarbij blijft de regel dat je met klachten (uit voorzorg) thuisblijft.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-per-onderwerp/afstand-houden

Mag je met meerdere mensen in een auto zitten?

De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot 1 huishouden behoren. Doordat u zo dicht bij elkaar zit, loopt u namelijk een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Doet u dit voor uw werk? Dan raden we u toch aan om met uw werkgever te bespreken of er andere mogelijkheden zijn. U kunt een boete krijgen als u met 3 of meer mensen bij elkaar bent en onvoldoende afstand houdt. Dat geldt ook als u met 3 of meer mensen in een auto zit.

Wat verstaan jullie onder een huishouden?

Onder een huishouden verstaan we echtgenoten, geregistreerde partners of andere levensgezellen en ouders, grootouders en kinderen, voor zover zij op één adres woonachtig zijn.

Mensen die tot één huishouden behoren, hoeven onderling geen afstand te houden. Maar ook hier geldt: ga zoveel mogelijk alleen op pad en houd 1,5 meter afstand tot anderen buiten het gezin/huishouden.

Recreatief verblijf

Zijn toeristen nog welkom in Rotterdam-Rijnmond?

In enige mate. Mensen met vaste plekken op campings, recreatieparken, jachthavens en stranden in Rotterdam-Rijnmond mogen vanaf 9 mei weer volledig gebruik maken van hun stacaravan, tourcaravan, boot/jacht met vaste ligplaats, recreatiewoning, die voor een heel seizoen aan hen is verhuurd of bij hen in eigendom is. Dit met de voorwaarde dat deze vaste plekken voorzien zijn van eigen sanitair (hieronder ook inbegrepen chemisch/portable toilet voor eigen gebruik). Losse verhuur van recreatief verblijf is vanaf 15 mei langzaamaan weer toegestaan, waarin wordt versoepeld tot 1 juli waarschijnlijk in heel Nederland alle campings weer volledig open zijn.

Is losse verhuur van recreatief verblijf toegestaan?

Met ingang van vrijdag 15 mei worden de komende weken enkele stappen gezet om de verhuur van recreatieve verblijven (op campings, recreatieparken, jachthavens en stranden) in Rotterdam-Rijnmond verder mogelijk te maken. Dit volgt op het volledig vrijgeven van de vaste plaatsen in de regio sinds zaterdag 9 mei. Hotels zijn nooit gesloten geweest.

Omdat de druk op de zorg nog altijd afneemt, tijdelijke zorglocaties kunnen worden gesloten en afgebouwd en de besmettingsgraad daalt, is het mogelijk ook de verhuur van verblijven met eigen sanitaire voorzieningen te verruimen. Dit zal in een aantal stappen gebeuren:

  • Vrijdag 15 mei        25% verhuur voor verblijven met eigen sanitair
  • Vrijdag 22 mei       50% verhuur voor verblijven met eigen sanitair
  • Vrijdag 29 mei       75% verhuur voor verblijven met eigen sanitair
  • Woensdag 1 juli     In heel Nederland alle voorzieningen op campings en vakantieparken open en 100 % verhuur
Hoe zit het met seizoensarbeiders op vakantieparken?

Het aanbieden van recreatief dag- en nachtverblijf aan seizoensarbeiders is toegestaan.

Tijdelijke bewoning vakantiehuis of stacaravan

Mensen die wegens persoonlijke omstandigheden geen ander verblijf hebben mogen verblijven in een recreatief dag- en nachtverblijf. Te denken valt aan mensen die in een scheiding liggen, tussen twee huizen in zitten (door verbouwing of nieuw huis laten bouwen), of arbeidsmigranten.

Gelden de regels ook voor hotels?

Voor hotels gelden geen voorwaarden of restricties op het vlak van recreatief verblijf.

Mogen gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen wel openblijven?

Nee, die moeten sluiten, behalve als er voor vaste verblijvers geen alternatief is. Het is verboden om gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen bij recreatieparken en andere recreatieve locaties geopend te houden. Dit zijn locaties van vakantieparken, campings, kampeerterreinen, minicampings, kamperen bij de boer, jachthavens, camperplaatsen en op het strand.
Ook gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen bij parken, natuurgebieden en stranden moeten gesloten blijven. Deze maatregel geldt vooralsnog tot 1 juli.

Blijft dagtoerisme mogelijk?

Ja, sinds 29 april is het weer toegestaan overdag (van 07.00-22.00 uur) te verblijven op recreatieparken, campings en strandhuisjes. Ook mogen jachthavens overdag weer geopend zijn. Vanaf 9 mei mag ook worden overnacht op vaste plekken.

Kan ik in de zomer wel op vakantie naar Rotterdam-Rijnmond?

Met ingang van vrijdag 15 mei worden de komende weken enkele stappen gezet om de verhuur van recreatieve verblijven in Rotterdam-Rijnmond verder mogelijk te maken. Dit volgt op het volledig vrijgeven van de vaste plaatsen in de regio sinds zaterdag 9 mei.

Omdat de druk op de zorg nog altijd afneemt, tijdelijke zorglocaties kunnen worden gesloten en afgebouwd en de besmettingsgraad daalt, is het mogelijk ook de verhuur van verblijven met eigen sanitaire voorzieningen te verruimen. Dit zal in een aantal stappen gebeuren:

  • Vrijdag 15 mei         25% verhuur voor verblijven met eigen sanitair
  • Vrijdag 22 mei        50% verhuur voor verblijven met eigen sanitair
  • Vrijdag 29 mei        75% verhuur voor verblijven met eigen sanitair
  • Woensdag 1 juli      In heel Nederland alle voorzieningen op campings en vakantieparken open en 100 % verhuur
Mag ik mijn strandhuisje gebruiken?

Ja, mits er sprake is van een vaste plaats voor een heel seizoen en er sprake is van eigen sanitaire voorzieningen (hieronder ook inbegrepen chemisch/portable toilet voor eigen gebruik).

Wat wordt verstaan onder toeristisch/recreatief nachtverblijf?

Onder toeristisch/recreatief nachtverblijf wordt verstaan verblijf dat plaatsvindt in het kader van de weekend- of verblijfsrecreatie waarbij elders hoofdverblijf wordt gehouden. Het gaat dus om personen die niet hun hoofdverblijf hebben in de locatie waar ze recreëren. Ze zijn in de locatie puur om te recreëren, dus voor allerlei vormen van vrijetijdsbesteding. Het centrum van sociale en maatschappelijke activiteiten vindt zich plaats in en om hun hoofdverblijf, dus elders.

Wat betekent dit voor mijn volkstuintje?

Dat mag je blijven bezoeken, maar hou daarbij wel de richtlijnen vanuit het RIVM in acht. Eventuele sanitaire voorzieningen op het complex moeten wel worden gesloten.  Ook roepen we je in dit geval op zoveel mogelijk thuis te blijven en alleen op pad te gaan als het niet anders kan.

Mag ik nog op mijn boot verblijven?

Ja, sinds 29 april zijn jachthavens weer geopend en vanaf 9 mei is het ook toegestaan op uw boot te overnachten, zolang er sprake is van vaste verhuur of eigendom en eigen sanitaire voorzieningen.

Mag ik nog in mijn caravan verblijven op de camping?

Sinds 29 april is verblijf overdag weer toegestaan. Vanaf 9 mei worden de maatregelen verder versoepeld:
Mensen met vaste plekken op campings, recreatieparken, jachthavens en stranden in Rotterdam-Rijnmond mogen vanaf 9 mei weer volledig gebruik maken van hun stacaravan, tourcaravan, boot/jacht met vaste ligplaats, recreatiewoning, die voor een heel seizoen aan hen is verhuurd of bij hen in eigendom is. Dit met de voorwaarde dat deze vaste plekken voorzien zijn van eigen sanitair (hieronder ook inbegrepen chemisch/portable toilet voor eigen gebruik). Losse verhuur van recreatief verblijf is niet toegestaan.

Mag ik in een vakantiehuis verblijven als deze zich niet op een park bevindt?

Ja dat mag, de noodverordening geldt enkel voor campings, vakantieparken, het strand en jachthavens.

Hoe lang zijn deze maatregelen van kracht?

Deze noodverordening is sinds 11 mei 2020 van kracht. Van week tot week wordt bekeken welke versoepeling eventueel mogelijk is, waarbij in ieder geval de landelijke lijn wordt gevolgd. Het verbod op evenementen geldt tot 1 september 2020.

Hoe toon ik aan dat ik onder een uitzondering val?

De handhavers controleren alleen met het doel om ervoor te zorgen dat recreatief nachtverblijf nu niet meer plaatsvindt. Zij zullen altijd eerst met u in gesprek gaan en vragen aan te tonen of u onder één van de uitzonderingen valt. Het is uw eigen verantwoordelijkheid hoe u dit aan de handhaver aantoont als er een controle plaatsvindt. Het meest duidelijk is als u een bewijs of verklaring heeft. Enkele voorbeelden hiervan: als u arbeidsmigrant bent, geef dit dan aan met verklaring van uw werkgever. Als u door ziekte in het vakantiehuis moet blijven, gebruik dan een doktersverklaring. En als uw eigen huis verbouwd wordt, dan kunt u dit bijvoorbeeld met een verklaring van de aannemer aantonen.

Ik woon (tijdelijk) op een vakantiepark in Rotterdam-Rijnmond en werk in de regio. Mijn eigen huis is ver weg. Moet ik weg uit mijn vakantiewoning?

Een woonadres valt niet onder recreatief nachtverblijf. Het is uw eigen verantwoordelijkheid hoe u dit aan de handhaver aantoont als er een controle plaatsvindt.

Ik woon de helft van het jaar in een stacaravan. Andere helft werk ik op de binnenvaart. Ik kan nergens anders heen. Kan ik in mijn stacaravan blijven?

Een woonadres valt niet onder recreatief nachtverblijf. Het is uw eigen verantwoordelijkheid hoe u dit aan de handhaver aantoont als er een controle plaatsvindt.

Mijn ouders wonen normaliter bij mij in, maar vanwege het coronavirus zijn ze naar een vakantiehuis vertrokken. Mogen ze daar blijven?

Recreatief nachtverblijf is niet toegestaan. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om dit aan te tonen bij controle (zie antwoord vraag idem).

Ik woon 6 maanden per jaar in Rotterdam-Rijnmond. De andere helft in mijn eigen woning in het buitenland. Moet ik terug naar mijn huis reizen in het buitenland?

Een woonadres valt niet onder recreatief nachtverblijf. Het is uw eigen verantwoordelijkheid hoe u dit aan de handhaver aantoont als er een controle plaatsvindt.

Moet ik de kosten van een geannuleerde vakantie zelf betalen?

Hier kunnen we helaas geen uitspraken over doen. Het beste kunt u contact opnemen met de reisorganisatie of de aanbieder van het recreatieve nachtverblijf.

Moet ik een door de verhuurder aangeboden nieuwe datum voor verblijf accepteren?

Wij kunnen hierop geen eenduidig antwoord geven. Dit is afhankelijk van de voorwaarden waaronder u een overeenkomst bent aangegaan met verhuurder.

Mogen wind- en kite surfers hun sport nog beoefenen in Rotterdam-Rijnmond?

Dit is mogelijk mits de landelijke regels gesteld door het RIVM worden nageleefd. Wel is er een oproep van de hulpdiensten om zoveel mogelijk thuis te blijven. Dergelijke activiteiten kunnen ook tot een zorgvraag leiden.

Ik heb een jaarplaats op een camping en verhuur deze niet, mag ik hier wel of geen gebruik van maken?

Vanaf 9 mei is er sprake van enige versoepeling. Mensen met vaste plekken op campings, recreatieparken, jachthavens en stranden in Rotterdam-Rijnmond mogen vanaf 9 mei weer volledig gebruik maken van hun stacaravan, tourcaravan, boot/jacht met vaste ligplaats, recreatiewoning, die voor een heel seizoen aan hen is verhuurd of bij hen in eigendom is. Dit met de voorwaarde dat deze vaste plekken voorzien zijn van eigen sanitair (hieronder ook inbegrepen chemisch/portable toilet voor eigen gebruik).

Ik ben parkbeheerder en heb enkel seizoenarbeiders en permanent verblijvenden op mijn park, zonder eigen sanitaire voorzieningen. Mag ik dan een algemene sanitaire voorziening openhouden?

Ja, dat mag als het niet anders kan. Mochten mensen wel eigen voorzieningen hebben, moeten ze daarvan gebruik maken.

Mag ik onderhoud plegen of mijn tuin verzorgen op de camping/ vakantiepark?

Dit mag, hier zijn geen restricties aan verbonden.

Wat betekent dit voor jachthavens?

Jachthavens mogen sinds 29 april weer overdag geopend zijn van 07.00 – 22.00 uur. Vanaf 9 mei is ook overnachten op vaste ligplaatsen weer toegestaan, zolang er sprake is van eigen sanitaire voorzieningen.

Mag ik wel onderhoud plegen aan een vaartuig dat in de jachthaven ligt?

Dat mag. Hier zijn geen restricties meer aan verbonden.

Overige vragen

Zijn rijlessen toegestaan?

Rijlessen voor de motor en bromfiets/scooter waren de gehele tijd al toegestaan, zolang de 1,5 meter afstand en hygiënemaatregelen worden opgevolgd. Rijlessen in de auto zijn sinds 11 mei weer mogelijk. Sinds die datum neemt ook het CBR weer examens af.

Deel dit bericht