Reanimeren, weet jij hoe dat moet?

Geplaatst op: 22 februari 2018

Veel slachtoffers

Bij een hartstilstand telt elke minuut. In Nederland zijn er rond de 7500 reanimaties per jaar, buiten het ziekenhuis. In 75% van deze slachtoffers die worden gereanimeerd buiten het ziekenhuis, zijn het de omstanders die al beginnen met reanimeren voordat de ambulance is gearriveerd.

Iedere minuut telt

Als je 112 belt voor een reanimatie dan komt niet alleen de ambulance ook de brandweer, politie en eventuele burgerhulpverleners gealarmeerd. Degene die het eerste ter plaatse is start de reanimatie.

Bij een reanimatie zijn de eerste 6 minuten cruciaal! Start de reanimatie  binnen 6 minuten dan verdubbeld de overlevingskans. Het is dus van belang dat een slachtoffer zo snel mogelijk kan worden geholpen door omstanders. Dit maakt het dus ook zo belangrijk dat je weet wat je moet doen, voor het geval dat het in jouw omgeving voorkomt. Verleen alleen hulp als je dit veilig kan doen. Niemand heeft er iets aan als je zelf ook slachtoffer wordt.

Bereid je voor!

Om optimaal voorbereid te zijn op een reanimatie, is het goed om hier een cursus voor te volgen. Hier leer je hoe je een hartaanval herkent, hoe je moet reanimeren en in welk tempo en hoe je een AED kunt gebruiken. Zorg ook dat je weet waar de AED’s hangen op bijvoorbeeld je werk. Reanimatiecursussen worden vaak vergoed door de zorgverzekering, neem dus een kijkje bij je eigen zorgverzekering!

Als je een cursus hebt gedaan, kun je eventueel aan de slag als burgerhulpverlener. Je wordt dan onderdeel van een oproepsysteem en krijgt dan een melding als er iemand met een hartstilstand in jouw buurt is. Wil je burgerhulpverlener worden? Klink dan hier.

Reanimatie app

De reanimatie app kan als een goed geheugensteuntje na de cursus dienen. Het geeft je nogmaals alle stappen, instructievideo’s en een kennisquiz.

Niet reanimeren penning

In 2007 is de niet-reanimeren penning geïntroduceerd. Mensen met een hogere leeftijd, willen in sommige gevallen niet worden gereanimeerd, deze mensen kunnen ervoor kiezen om deze penning te dragen. Deze penning is voorzien van foto, geboortedatum en handtekening en moet om de hals worden gedragen, zodat deze bij reanimatie direct zichtbaar is. Ook een eventuele niet reanimeren tatoeage moet worden opgevolgd.

Zelf reanimeren?

Wil je weten waar je cursussen kunt volgen? Neem dan een kijkje hierhier, of hier.