Ook dit jaar staan de centralisten binnen de meldkamer Rotterdam-Rijnmond weer klaar voor de burgers van de regio. Afgelopen jaar is er weer veel gebeld naar de meldkamer. Voor de meldkamer van de brandweer geldt dat er in 2017, 50.000 inkomende telefoontjes waren. Voor de meldkamer ambulance gold 160.000 telefoontjes.

Maar, hoe werkt het nou eigenlijk als er een telefoontje binnenkomt op de meldkamer? Dat je zie goed in het onderstaande filmpje.

In de volgende gevallen bel je 112.

  • Je belt 112 als elke seconde telt. Wanneer iemands leven ingevaar is, er brand is of als je getuige bent van een aanrijding of een misdrijf zoals een overval of een inbraak. Als er geen spoed bij is bel je de overige hulpdiensten.
  • Voor geen spoed, wel politie: bel 0900-8844.
  • Voor geen spoed, wel brandweer: bel de brandweer bij jou in de buurt (kijk op www.brandweer.nl).
  • Voor geen spoed, wel medische hulp: bel je huisarts of huisartsenpost.

Drie belangrijke tips

Tip 1: Let altijd op je eigen veiligheid.

Is er brand, ga eerst naar buiten voor je 112 belt. Sta je langs een drukke (snel)weg, zoek dan eerste een veilig plekje op voor je de hulpdiensten alarmeert.

Tip 2: Zorg dat je huisnummer goed zichtbaar is of kijk of je kunt zien in welke straat je bent en kijk of je het dichtstbijzijnde huisnummer kunt vinden.

De meeste ongelukken gebeuren in en om het huis. Als de hulpdiensten door de straat rijden is het noodzakelijk dat ze je huisnummer kunnen zien. Anders moeten ze soms erg lang zoeken.

Tip 3: Lampen aan. Deur open.

Als de hulpdiensten onderweg zijn en het is buiten donker, dan is het vaak nuttig om de aandacht te trekken. Bijvoorbeeld door thuis alle lampen aan te zetten. Zorg dat de deur open staat, zodat de hulpverleners makkelijk naar binnen kunnen.

Meer informatie over het bellen met 112 vind je hier.

┬áRecente thema’s

 Recente artikelen