Vroeger donker, koud buiten en de chocoladeletters liggen in de winkel. Hoog tijd om de cv of de kachel weer eens goed op te stoken!

Er zijn wel wat zaken om even rekening mee te houden:

Controleer verbrandingstoestellen

co-gas

Verbranding van gas, CO2 en CO

Bij het verbranden van gas komt CO2 vrij. Staat je cv-ketel niet goed afgesteld, dan verbrandt het gas niet volledig en kan er ook CO vrijkomen, een dodelijk gas. Laat dus ieder jaar je cv-ketel controleren, liefst door een erkend installateur. Op de sticker van je installatie is meestal te zien wanneer deze voor het laatst gecontroleerd is.

Als het toestel is aangesloten op een rookkanaal dan is het ook zaak om deze te laten vegen.

Koolmonoxide, een sluipmoordenaar

Per jaar overlijden er zeker nog 11 mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Nog eens 150 mensen worden in het ziekenhuis opgenomen na vergiftiging door koolmonoxide. Het giftige en geurloze gas ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Koolmonoxide wordt 250 maal sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Hierdoor krijgen de vitale organen (hart, lever, hersenen) te weinig zuurstof. Deze eigenschappen maken koolmonoxide een ware sluipmoordenaar.

Je kunt vergiftiging door koolmonoxide herkennen. Zorg ook voor een werkende CO-meter in huis.

Schoorsteen vegen

schoorsteen_gif

Bij het stoken van hout, kolen of olie ontstaan onverbrande deeltjes die in het rookkanaal terechtkomen. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het rookkanaal en vormen een teerachtige, zeer brandbare laag. Laat de schoorsteen daarom minimaal 1x per jaar vegen (ook als je schoon en droog hout gebruikt) door een bedrijf dat aangesloten is bij de Algemene Schoorsteenvegers PatroonsBond (ASPB). Dan weet je zeker dat je te maken hebt met een gediplomeerde schoorsteenveger met aansprakelijkheidsverzekering. Bovendien controleert de veger de schoorsteen op scheuren en/of loszittende delen.

Veilig leven

Heb je meer vragen over Veilig Leven? Kijk op onze de pagina Veilig Leven voor tips en trucs of bel 0900-8387.

Wil je heel je woning (of die van je ouders, opa, oma, tante of buurvrouw) checken op brandveiligheid? Download de woningcheck app en je kunt meteen aan de slag.

brandveilig wonen app

 Recente thema’s

 Recente artikelen