Met een aantal herfststormen achter de rug is het stormseizoen inmiddels echt begonnen. Bij een flinke storm kun je het best natuurlijk binnen blijven. Maar soms kan het niet anders en moet je de weg op. Als je toch de weg op gaat, doe dit dan goed voorbereidt. Houd het weerbericht in de gaten. Bij storm kan je je rijgedrag het beste aanpassen, rij bijvoorbeeld langzamer en met extra afstand van je voorganger, zo heb je meer controle over de auto. Houd je stuur met beide handen vast en als het echt slecht weer wordt, schuil dan ergens op een parkeerplaats langs de weg. In geval van storm kun je het beste kiezen voor wegen waar zo min mogelijk bomen staan.

Ook thuis kan je zelf voorbereidingen treffen voor een naderende storm.

  1. Zet losliggende tuin- of balkonspullen binnen, of zet ze vast. Let ook op bloembakken.
  2. Doe ramen en deuren goed dicht. Laat ze niet op de haak staan.

Bij storm en zware windstoten hebben hulpdiensten het erg druk, voor kleine schade hoef je de hulpdiensten niet te bellen. Let hierbij wel altijd op je eigen veiligheid!

  1. Leg afgebroken takken, boompjes of omgewaaide verkeersborden zelf aan de kant van de weg, eventueel met hulp van een buurman/buurvrouw of omstanders.
  2. Sluit een gebroken of uitgewaaid raam zelf af met karton of afdekzijl.
  3. Komt er een boom op je auto terecht, of op die van de buurman? Zolang er geen verder gevaar is kun je het best wachten tot de storm gaat liggen, om daarna de schade op te nemen en verder actie te ondernemen.

Er zijn een aantal gevallen waarbij je wel 1-1-2 mag bellen, doe dit in de volgende gevallen.

  1. Iemand heeft (ernstig) letsel door een omgevallen boom, een afgebroken tak of een omgewaaid verkeersbord.
  2. Een loshangende dakgoot hangt boven een in- of uitgang, of in de straat blijven dakpannen achter elkaar naar beneden komen, waardoor een gevaarlijke situatie ontstaat.
  3. Er is schade aan een elektrische leiding of installatie waardoor risico op elektrocutie ontstaat.

Wateroverlast als gevolg van storm

Tijdens het stormseizoen kan er wateroverlast ontstaan. Vooral als je buiten de dijken woont, aan de kade, rivier of haven, is het handig om zelf al wat voorzorgsmaatregelen te nemen. Denk aan het waterdicht maken van je huis of bedrijfspand door het plaatsen van zandzakken of schotten voor deuren, belangrijke eigendommen naar een hogere verdieping verplaatsen, je auto verplaatsen naar een hoger gelegen terrein en het afsluiten van de elektriciteit als dat nodig is.

Bekende laaggelegen gebieden in onze regio zijn Hoek van Holland, Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Ook delen van Rotterdam hebben lage kades, zoals het Noordereiland, de Maasboulevard, de Esch en de Kop van Feijenoord. Ook de gemeente en Rijkswaterstaat bereiden zich voor om overlast zoveel mogelijk te voorkomen.

In sommige delen van Nederland is het risico op overstroming groter dan in andere delen. Bekijk jouw risico op www.overstroomik.nl.

Water in huis

Er kan ondanks alle voorbereidingen toch water in je woning terechtkomen. Let dan allereerst op de elektriciteit, schakel deze uit in de meterkast. Vervolgens kun je bij een doe-het-zelf-zaak een pomp huren, of een gespecialiseerd bedrijf inschakelen om de ruimte leeg te pompen. Als de waterhoogte in de ruimte 10 centimeter of minder is, dan heb je een waterstofzuiger nodig, of ga ouderwets met emmer en dweil aan de slag. Het kan ook handig zijn de woningbouwvereniging of VVE op de hoogte te stellen, mogelijk kunnen zij iets voor je betekenen.

Als je het water zelf niet weg krijgt, dan kan je de hulpdiensten hiervoor bellen.

 Recente thema’s

 Recente artikelen