De decembermaand is weer aangebroken. Lekker eten, cadeautjes uitpakken en het huis versieren. Doe je ’t wel veilig? Kerstbomen, slingers, tafelversiering en kaarsjes zijn namelijk een brandbare combinatie. Om dit veilig met elkaar te kunnen combineren hier een aantal belangrijke tips:

Plaats de kerstboom niet voor de deur

Bij het plaatsen van de kerstboom is het belangrijk om de vluchtwegen in het achterhoofd te houden. Plaats de kerstboom dus niet op de overloop of in de gang of voor een deur, zodat vluchtwegen vrij blijven!

Geef ‘m water

Het is belangrijk om de kerstboom water te geven. De National Fire Protection Association (NFPA) en Underwriters Laboratories onderzochten het verschil tussen kerstbomen die wel water kregen en kerstbomen die geen water kregen. Hieronder zie je het verschil.

De kerstboom rechts kreeg regelmatig water, de kerstboom links niet. Vul het waterreservoir van de kerstboom dagelijks bij en zorg dat de boom altijd 5 centimeter onder water staat.

Brandvertragend

Let er bij het versieren op, dat je brandvertragende versiering gebruikt. Deze versiering is makkelijk verkrijgbaar op internet en in de winkel. Je kunt de kerstversiering ook zelf brandvertragend maken door het te impregneren met brandvertragende spray. Ook als je brandvertragende versiering hebt, plaats het dan nog niet in de buurt van kaarsen of lampjes die erg warm worden. Houd hiermee ook rekening bij het versieren van je kerstboom.

Geen kaarsjes!

Gebruik nooit echte kaarsen in de kerstboom, dit is heel erg gevaarlijk. Let er daarnaast op dat je waxinelichtjes altijd in een houdertje hebt staan. Kaarsen onder kerstversiering of dichtbij gordijnen is ook gevaarlijk. Lampjes waar stof overheen ligt worden ook erg heet en kunnen vlam vatten. Let hier op!

 Recente thema’s

 Recente artikelen