In huis heb je misschien al een goed vluchtplanrookmelder(s) en een blusdeken. Maar ook als je gaat kamperen is het belangrijk om brandveiligheid in de gaten te houden.

Tijdens het kamperen maken we vaak gebruik van een koelkast of koffiezetapparaat. Van dit soort huishoudelijke artikelen bestaan speciale campingversies met een laag stroomverbruik. Daarnaast zijn er ook omvormers en accu’s op de markt, waarmee je het stroomverbruik in je caravan op een veilig niveau houdt. Controleer ook de bedrading van je apparaten om het risico op brand te verkleinen.

CEE-aansluiting

De spanningswaarden in een caravan zijn 220 volt en 12 volt. Wil je een aansluiting van een caravan op een 220-voltinstallatie, gebruik dan de blauwe, spatwaterdichte CEE-stekker, een neopreenkabel van maximaal 20m lang en rol de kabel altijd helemaal af. Zo voorkom je warmteontwikkeling en daarmee kortsluiting. Heeft je caravan geen CEE-aansluiting? Dan is het raadzaam om een aardlekschakelaar te plaatsen. Zorg er ook voor dat de metalen delen van de caravan (wanden, chassis, aanrechtblad) geaard zijn.

Voorkom een koolmonoxidevergiftiging

Breng je tijd binnen in de caravan door, pas dan op met het kacheltje dat je misschien hebt meegenomen. Een kachel die kerosine of gas verbrandt in combinatie met weinig ventilatie kan een koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Een elektrische kachel vormt een minder groot gevaar voor CO-vergiftiging dan kachels die brandstoffen verbranden. Hang altijd een CO-melder in de caravan, zodat je op tijd gewaarschuwd wordt voor een eventuele koolmonoxidevergiftiging.

Als er toch brand ontstaat

Alle voorzorgmaatregelen ten spijt, gaat er toch iets mis. Er ontstaat brand in of bij uw boot, tent, caravan of huisje op de camping. Raak niet in paniek, maar handel als volgt:

  1. Breng uzelf en anderen in veiligheid.
  2. Verwijder indien (nog) mogelijk gasflessen uit de directe omgeving van het vuur.
  3. Bel 1-1-2.
  4. Meld de brand bij het havenkantoor, de receptie of de portier.
  5. Probeer de brand alleen zelf te blussen zolang u zeker weet dat u zonder moeite en gevaar de caravan, het huisje of de boot kunt verlaten.
  6. Lukt het niet om zelf de brand te blussen, sluit dan, indien van toepassing, deuren en ramen.
  7. Zorg voor een vrije aanrijdroute voor de brandweer.

 Recente thema’s

 Recente artikelen